dimarts, 27 de setembre del 2022

Viatge sostenible (paraules clau)

El dia 27 de setembre és el Dia Mundial del Turisme
. Enguany, des de la Biblioteca, volem reflexionar i donar uns consells pràctics i inspiradors perquè les vacances tinguin el menor impacte possible al lloc de destí triat. Per aquest motiu, dediquem l’article d’avui a donar a conèixer les paraules clau sobre aquesta temàtica. 


Viatge sostenible: L’Organització Mundial del Turisme (OMT) defineix el viatge sostenible com aquell que té en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats de les persones visitants, de la indústria, de l’entorn i de les comunitats amfitriones. En altres paraules, el turisme sostenible és aquell que deixa un impacte positiu en l’entorn, les persones locals i l’economia local. 

Viatge responsable: El viatge sostenible i el responsable comparteixen els mateixos objectius, però el responsable trasllada la responsabilitat al viatger individual, que es compromet als principis d’un viatge sostenible. 

Ecoturisme: Viatge responsable en zones naturals amb l’objectiu de protegir el medi ambient i la societat local. 

Ecohotel: El veritable Ecohotel és un allotjament ecològicament sostenible, pensat per minimitzar qualsevol impacte al medi natural. 

Slow travel: Es basa en els mateixos principis de l’slow food (per oposició al fast food). La seva essència és apreciar el moment. La filosofia de l’slow travel es fonamenta a viatjar lentament i, per tant, conèixer l’entorn i la comunitat que es visita. 

Greenwashing: Alguna vegada t’has sentit enganyat per haver comprat algun producte turístic que va resultar que no era tan ecològic com esperaves? Algunes empreses utilitzen les estratègies de màrqueting per promocionar els seus productes com a sostenibles quan, en realitat, no ho són

Biosphere: És un sistema de certificació voluntària que valora el compromís d’unes bones pràctiques que van lligades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Tenen en compte la lluita contra el canvi climàtic, el medi ambient, el retorn social, les pràctiques econòmiques i l’entorn cultural. Al Maresme trobem diverses empreses adherides. Vegeu-les al web de Costa de Barcelona Maresme.

ODS: Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), també coneguts com a Objectius Mundials, són una crida a l'acció global per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat.

Sabies que... L'any 1985, les Nacions Unides van designar el primer dilluns d'octubre de cada any com el Dia Mundial de l'Hàbitat amb l'objectiu de reflexionar sobre l'estat de l'estructura dels nostres pobles i ciutats i el dret bàsic de tots a un habitatge adequat. També vol recordar al món la seva responsabilitat col·lectiva en el futur de l'hàbitat humà.  

Et pot interessar: 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!