dijous, 3 de març del 2016

Maresme gastronòmic (I)

Pèsols de Llavaneres acabats de collir.
El Maresme és una terra rica en aliments autòctons, per això, una bona proposta per fer turisme ben a prop és el turisme gastronòmic i/o vinícola. Us proposem un aliment genuïnament maresmenc, el pèsol i per altra banda, el vi, coincidint amb el mes de Biblioteques amb DO Alella.

El pèsol més reconegut del Maresme és el pèsol garrofal o floreta, és un llegum saborós característic per la seva gran dolçor, producte del clima i la proximitat del mar. La llavor que es fa servir es sembra cap al mes d’octubre i al voltant del mes de març comença la collita que s’allarga durant un o dos mesos, així que ja en podeu trobar als mercats i botigues de proximitat. També podeu visitar fires gastronòmiques dedicades al pèsol, us en proposem dos:
  • 16a Festa del Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres (del 16 al 17 d’abril), un cap de setmana farcit de degustacions gastronòmiques amb el pèsol com a protagonista. Però la millor manera de degustar el plat cuinat típic serà a l’estil Llavaneres cuinat amb els pèsols ofegats.
  • 22a Pesolada de Caldes d’Estrac (del 12 de març al 5 d’abril), una festa tradicional d’àmbit local que mobilitza a tots els residents. Diferents restaurants del municipi ofereixen menús especials de pèsols, així com jornades i presentacions.
També dediquen tot un dia a aquest producte estrella a Arenys de Mar, a Canet de Mar, a Mataró, entre d’altres.

Sabies què...? Els pèsols aporten una alta dosi de fibra i proteïnes, són baixos en sucre i ajuden a eliminar el colesterol.

Vi blanc de la DO Alella.
El vi del Maresme ja era present en època dels romans, no faltava mai en reunions i banquets. Avui, el raïm dóna uns vins frescos i elegants. Els cellers de la DO Alella mostren orgullosos als seus visitants com elaboren el seus vins. La DO Alella és una bona destinació enoturística per la identitat del pansa blanca, el sauló,  la salinitat i la lluminositat del Mediterrani. Per això us animem a fer visites, tastos, degustacions i activitats de tota mena als diferents cellers de la DO Alella: a la localitat d’Alella podeu visitar els cellers Alella Alta, Alella Vinícola, Bouquet d’Alella i Roura; a Martorelles podeu trobar el Celler Altrabanda – Serralada de Marina; a Santa Maria de Martorelles hi ha el Celler de Can Roda; i a Tiana hi ha el Celler Joaquim Batlle.

A més, el projecte Biblioteques amb DO s’ha encarregat d’aparellar lletres i vins a través d’activitats diverses, i així difondre la cultura del vi a través dels llibres. Podeu consultar la Guia de Lletres i Vins que hem editat des de la biblioteca pel projecte Biblioteques amb DO.

Bibliografia:
Webgrafia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!