- A Santa Maria d’Oló podem conèixer les disputes dels pagesos contra l’Església. Aquest itinerari ressegueix la riera d’Oló fins a les ruïnes romàniques de Sant Joan Vell i retorna pel serrat de les Tosqueres. Pel camí trobareu diverses barraques de pedra seca, dos molins fariners i altres restes que ens ajudaran a entendre el passat del poble. Al tram final es puja fins al nucli antic, on podrem veure l’església vella de Santa Maria i les restes del castell d’Oló, un dels escenaris principals de les batalles entre els habitants d’Oló i el monestir de l’Estany.
- Sant Feliu Sasserra és terra de bruixes ja que ens porta a veure diverses masies vinculades a històries i llegendes de bruixeria. Les quals amaguen restes de castells, una esglesiola i nombroses històries corprenedores sobre la caça de bruixes que les autoritats van perpetrar en aquestes contrades entre els segles XVI i XVIII. Al final, la ruta puja al serrat de les Forques, escenari de les execucions, i arriba al nucli del poble, on podem visitar el Centre d’Interpretació de la Bruixeria per acabar d’immergir-nos en aquest fosc i apassionant període de la nostra història.
- Llegendes de bandolers a Olost. El camí discorre per un paisatge típicament lluçanès és a dir; per un mosaic agroforestal constituït per una alternança de camps, boscos i rierols. Passa, també per diverses masies de grans dimensions. Entre aquestes, el mas de Pecanins, casa natal de la pressumpta amant del bandoler Perot Rocaguinarda, Mercè de Pecanins. Així, aquesta ruta ens permet submergir-nos en el món de les llegendes associades a aquest personatge històric. Finalment, podem fer la visita a l’Espai Perot Rocaguinarda, un centre d’interpretació dedicat al bandoler.
- A Artés l’Avalot del Burots. Aquest itinerari combina un tram urbà amb un altre entre camps i boscos pels voltants d’Artés. Així podràs conèixer la vall de la riera de Malrubí, amb un bonic paisatge agroforestal, i pujar fins al serrat de la Cabra d’Or; amb bones vistes i restes d’una torre medieval. Al tram urbà, es poden veure els diferents escenaris de l’Avalot dels Burots de l’any 1917, una revolució obrera contra el caciquisme de l’Ajuntament i la família Berenguer; que acabà amb la construcció d’una fàbrica cooperativa en mans dels obrers.
Sabies què Catalunya és una de les zones d’Europa amb més diversitat de paisatges en tant pocs centenars de quilòmetres? El nostre territori és un territori abonat a la història. Tot just el número del mes d’abril de la revista Descobrir Catalunya ens destaca les 10 joies del patrimoni català que no et pots perdre, t’animem a consultar-lo a la biblioteca.
Bibliografia:
- Montoya, Josep. La Catalunya rebel : 13 itineraris per la vall de la Gavarresa. Valls : Cossetània, 2015.
- Monuments de Catalunya. A Descobrir Catalunya. Barcelona: Edicions 62, 2016. Núm. 218.
Webgrafia:
- La Catalunya rebel (1500-1740. A Pla d'Implementació dels Recursos Turístics de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament d'Inovació, Universitats i Empresa. Núm. VI.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies!