dijous, 21 de maig del 2015

Som astrònoms!

Centre d’Observació de l’Univers del Montsec.
Àger. La Segarra. Autor: Antolí, Manel.
La Serra del Montsec, situada al Prepirineu lleidatà, ha estat reconeguda com un dels indrets que mostren unes condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lluminosa.

Aquestes característiques excepcionals del seu cel i l’aposta per convertir-lo en un element de desenvolupament turístic van fer que l’any 2012 el Consorci del Montsec iniciés el procés per a la certificació del Montsec com a Destinació Turística Starlight (llocs visitables que tenen qualitats excel·lents per a la contemplació del cel estrellat i la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs).

Centre d'observació del Univers d'Ager.
La Noguera. Autora: Sansen, Lauren
Per tal d’aconseguir aquesta certificació es va fer un estudi de la foscor del cel i l’avaluació efectuada va concloure que el Montsec i el seu cel és un dels millors llocs del món per a l’observació astronòmica i per gaudir de la llum de les estrelles. Així doncs, el Montsec es converteix en la tercera Reserva Starlight al món. També ho són l’illa de La Palma i el llac Tekapo (Nova Zelanda).

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM)

El PAM és una iniciativa que pretén aprofitar les aptituds i les potencialitats de la zona del Montsec per a la recerca, la formació i la divulgació de la ciència, especialment de l’astronomia. Consta de:
  1. L’Observatori Astronòmic del Montsec: constitueix el vessant científic del Parc Astronòmic del Montsec i el seu propòsit és bàsicament la recerca i la formació universitària en l’àmbit de l’astronomia i l’astrofísica.
  2. El Centre d’Observació de l’Univers: un equipament d’atracció turística i de referència de la docència i la divulgació de l’astronomia.    
No et pots perdre... experimentar una de les propostes turístiques que ofereix el centre com és la visita nocturna, l'Ull del Montsec en 3D o el taller infantil d'enlairament de cuets. Vegeu totes les activitats al web del Centre d'Observació de l'Univers. 
Guies del territori:
Llibres relacionats amb l'astronomia:

1 comentari:

  1. Moltes gràcies, esperem que continueu gaudint de les nostres propostes!

    ResponElimina

Gràcies!