dijous, 28 d’abril de 2016

Maresme gastronòmic (II)

Fa uns dies dèiem que el Maresme és una terra rica entre el mar i la muntanya, és una terra productora de múltiples aliments d’horta. Aquest cop us destaquem un dels productes autòctons més valorats de la comarca del Maresme, la maduixa. Aquest producte ens captiva per la seva aroma i sabor. Són conegudes les maduixes de la zona de la Vallalta, un paisatge modelat pels conreus de maduixes, situat als vessants muntanyencs de la part nord del Maresme.

Maduixes del Maresme acabades de collir.
La maduixa és una fruita molt delicada que exigeix una gran cura i dedicació per part del pagès, per això al Maresme nord hi proliferen els camps amb túnels de plàstic. Aquests s’utilitzen per protegir la maduixa de les pluges excessives, dels vents i les gelades.

L’època d’esplendor de la maduixa de la Vallalta va ser als anys setanta i vuitanta, ja que El Maresme conreava el 80% de la producció estatal de la maduixa, exportava a França, Anglaterra i Holanda. Però a la dècada dels noranta es van introduir les maduixes de Huelva i el Marroc. La competència és deslleial, perquè els productors maresmencs no poden competir amb el sistema mecanitzat de producció andalusa ni amb la mà d’obra barata del Marroc. Per això actualment queden pocs productors maresmencs i aquests han hagut de buscar nous sistemes per garantir la producció tot l’any. Precisament per reivindicar la qualitat i el consum de la maduixa del Maresme, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme va crear les Jornades Gastronòmiques de la Maduixa del Maresme que enguany es celebren del 22 d’abril al 29 de maig.

Sabies que...? El Maresme és una bona zona per l’agricultura, perquè el mar fa de coixí tèrmic, de manera que a l’estiu no hi fa tanta calor i a l’hivern no hi fa tant fred. Les temperatures són molt suaus a l’hivern i la calor estival es fa més suportable gràcies a la marinada, que refresca durant el dia.

Bibliografia:
Webgrafia:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!