dijous, 4 de febrer del 2016

Els Carnestoltes més peculiars de casa nostra

Aquests dies que es celebra el Carnaval a moltes localitats és una bona excusa per visitar altres indrets i descobrir com el celebren. No cal anar a Brasil o Venècia per passa-ho bé i viure intensament el Carnaval, per això us animem a conèixer els Carnestoltes més curiosos de Catalunya.

Penjada del ruc de Solsona
Per viure un carnaval diferent i tradicional heu d’anar al Carnaval de Solsona (del 30 de gener al 10 febrer), és una festa declarada d’interès nacional. És un dia molt festiu i participatiu ja que hi ha la cercavila dels gegants bojos (els gegants menys convencionals que hagueu vist) pel carrers, les rues i les activitats entre les comparses. Una característica molt genuïna de Solsona és que les comparses no van disfressades, van amb bates de colors, cada colla amb la seva. A més, tenen una tradició ben peculiar, penjar un burro de la torre del campanar i fer-lo orinar, actualment el burro és de peluix i el que cau del campanar és aigua.

Per experimentar un carnaval ben guerrer i transgressor heu de visitar el Carnaval de Berga (5, 6, 7 i 10 de febrer). On són tradició les batalles lúdiques a base de merenga, confeti o caramels. Destaca la tradicional guerra de farina entre el bàndols Carlí (de color blau) i el bàndol Liberal (color vermell). A més es celebra el Ball dels Cornuts on s’obsequien les disfresses més originals.

Guerra de merenga de Vilanova i la Geltrú
Un altre carnaval de renom és el Carnaval de Vilanova i la Geltrú (del 30 al 10 de febrer) que compta amb 300 anys d’història. Per això es comença amb el tradicional Ball de mantons on les vilanovines llueixen el seus mantons i els vilanovins les seves americanes. Es segueix la festa amb la guerra a base de merengue i la xatonada popular. Però alhora té un costat ben transgressor que s’inicia amb l’Arrivo del rei Carnestoltes que dóna el tret de sortida a les Comparses, la majoria sorprenen amb coreografies ben espectaculars. La festa dura ben bé una setmana amb diversos actes cada dia.

Gegant Margalef de Torelló
Un carnaval ben esperpèntic és el de Torelló (4, 5, 6, 7 de febrer i 5 de març), l’anomenat Carnaval de Terra Endins que inclou elements típics de qualsevol carnaval però també alguns que no es troben enlloc més. Té una rua participativa sense tanques, on tothom hi pot accedir. A més, compta amb un bestiari al voltant de la figura del Rei Carnestoltes: el fill bastard del Rei Carnestoltes, en Margalef; en Xapot, el Bruixot; la Fortiana, la geganta Marrana; el cavaller del gran Pullassu, la Guita Tita; i els capgrossos. I finalment, un bon reclam per visitar el Carnaval de Torelló és la festa de senyoretes i homenots on els homes van vestits de dones i les dones van vestides d’homes.

Webgrafia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!