dimarts, 15 de juliol del 2014

Mor la premi Nobel de literatura Nadine Gordimer

L'escriptora sud-africana premi Nobel de literatura el 1991, Nadine Gordimer (1923), va morir ahir, 14 de juliol, als 90 anys d'edat a Johannesburg.

Gordimer destaca per la seva literatura centrada en els efectes de la segregació racial i l'apartheid. A banda del Premi Nobel, va rebre un gran nombre de distincions, entre ells 15 doctorats honoris causa per universitats de prestigi.

Filla d'immigrants jueus d'origen britànic i lituà, va començar la seva trajectòria com a escriptora col·laborant amb el diari The New Yorker el 1951. El 1953 va publicar la seva primera obra, "The Lying Days", però va ser la seva obra "El Conservador" (1974) la que va apropar al gran públic.

La seva vida va canviar per complet quan va conèixer Nelson Mandela durant el primer judici contra ell. A partir d'aquell moment, Gordimer el va ajudar a escriure discursos, va enfrontar-se a la censura, va amagar activistes a casa seva, i en general es va convertir en una important veu de les reivindicacions dels sud-africans. El problema racial es va convertir en el tema principal de les seves obres i la seva vida en una contínua lluita per la defensa de Sud-àfrica i la consecució d'una nova democràcia.

Entre la seva producció recent destaquen les obres "Seducció" (2001), "Atrapa la vida" (2005) i el recull de contes "Beethoven tenía algo de negro" (2008).

En els seus darrers anys, Gordimer va participar molt activament en la lluita contra la sida, recaptant fons per ajudar als malalts sud-africans a aconseguir medicines gratuïtes. En el seu darrer llibre, publicat el 2012, "Mejor hoy que mañana", segueix les passes dels veterans de la batalla contra l'apartheid i ens parla de la decepció de l'actual Sud-àfrica.

"Mai he estat una escriptora política, però la política està als meus ossos, la meva sang, el meu cos."
Nadine Gordimer

Consulta el catàleg de la Biblioteca per veure els títols de l'autora que tenim disponibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!