dijous, 26 de juny de 2014

Ana María Matute, tota una vida dedicada a la literatura

Una de les veus més destacades de la narrativa espanyola de la segona meitat del segle XX, Ana María Matute (1925–2014), ha mort a Barcelona als 88 anys.

L'impacte de la Guerra Civil i les conseqüències del conflicte en l'estat d'ànim de la població va determinar la primera meitat de la seva carrera iterària, amb títols com 'Los Abel' (1948), Pequeño teatro' (1954) –amb què va aconseguir el Premi Planeta– i 'Los hijos muertos' (1958), Premi de la Crítica.

Després amb 'Primera memoria' (1959) obtindria el Premi Nadal. A partir de la dècada dels 60 dividiria la seva producció en llibres per a adults i per a nens. El món fantàstic i llegendari va anar prenent més protagonisme en l'obra de l'escriptora barcelonina a partir de 'La torre vigía' (1971). Seria gràcies a 'Olvidado rey Gudú' (1996), que li va portar tres dècades de feina, que Matute entraria en una segona etapa de consolidació: la crítica va rebre l'obra com la peça mestra d'una trajectòria que en aquells moments estava a punt d'arribar a quaranta anys de feina.

Dos anys després de 'Olvidado rey Gudú' va ser escollida acadèmica a la Reial Acadèmia Espanyola, on ha ocupat el seient K. Matute va ser la tercera dona que va formar part de la institució.

Després de la novel·la de temàtica cavalleresca 'Aranmanoth' (2000), encara publicaria una última novel·la 'Paraíso inhabitado' (2009) i reuniria els seus contes a 'La puerta de la luna' (2010). El 2007 va guanyar el Premio Nacional de les Lletres Espanyoles, i el 2010 el Cervantes.

Vine a la teva biblioteca i agafa en préstec qualsevol dels seus llibres consulta les obres que tenim disponibles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!