dimecres, 26 d’octubre del 2022

Tot Sants i dark tourism


Tots Sants és una festa tradicional de la tardor dedicada al record dels avantpassats que se celebra el dia 1 de novembre i que està íntimament relacionada amb la festa de l'endemà, el 2 de novembre, el Dia dels Morts, també anomenada Dia dels Difunts o Dia de les Ànimes. Tal com marca la tradició, molta gent acostuma a visitar les tombes per guarnir-les amb flors i per tenir un moment de silenci i un record per als difunts.

L’article el dediquem a destacar alguns dels cementiris maresmencs que ofereixen rutes i itineraris als cementiris, ja que són espais amb monuments d’un gran valor històric i arquitectònic. També descobrirem què és el dark tourism.


El Masnou

El Cementiri del Masnou és un veritable museu a l’aire lliure, on es poden contemplar obres d’escultors destacats com ara Frederic Marès, Rafael Atché, Josep Llimona o Josep Maria Subirachs. Destaca també la creu de terme del 1500, d’estil gòtic, i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. A l'agenda hi podreu veure totes les activitats relacionades amb la castanyada. 

Canet de Mar

A finals del segle XIX i principis del XX, alguns canetecs benestants van fer construir panteons per a la seves famílies i generalment encarregaven el projecte al mateix arquitecte que els feia les cases. El Cementiri de Canet és un bon exemple d’arquitectura monumental, amb panteons com els de les famílies Pau Font, Domènech i Montaner, Font, Casals Roura, Santiñà, Busquets o Domingo Pascual (actualment Enric Llauger). El 29 d'octubre tindrà lloc una Visita guiada al Cementiri de Canet de Mar.

Arenys de Mar

Al capdamunt del turó de la Pietat, a ponent de la població, hi ha el Cementiri d'Arenys. És un exemple característic dels cementiris mariners mediterranis. Salvador Espriu va convertir-lo en mite literari amb l'obra poètica Cementiri de Sinera. A l’interior hi ha alguns treballs escultòrics de notable bellesa, obra d'artistes modernistes de renom, com Josep Llimona i Venanci. Fes una ullada al cementiri d'Arenys de Mar i l'itinerari Salvador Espriu. 

Cementiri dels Caputxins (Mataró)

El Cementiri dels Caputxins és el conjunt neoclàssic més important de la ciutat, un museu a l’aire lliure entre sepultures, panteons, mausoleus i escultures funeràries que explica dos-cents anys de la història de Mataró. En aquest espai hi reposen les restes d’algunes personalitats destacades, com l’impulsor del primer ferrocarril, Miquel Biada; l’arquitecte, polític i historiador Josep Puig i Cadafalch; el sindicalista Joan Peiró; els artistes Jaume i Jordi Arenas; l’arqueòleg Marià Ribas; el poeta Josep Punsola o el cantant Pere Pubill Calaf, Peret, entre d’altres. Aquí trobaras la informació relacionada amb els cementiri dels Caputxins

👉Què és el turisme negre?

El dark tourism o turisme fosc és una forma de turisme que fa referència a viatges que tenen com a destinació llocs on ha passat alguna tragèdia tant natural com provocada per l’ésser humà i que tenen valor històric. Solen ser esdeveniments tràgics, relacionats amb la mort, misteriosos o, fins i tot, macabres.

Aquest tipus de turisme permet reflexionar sobre la història que hi ha darrere de l’escenari que visitem i intentar aprendre i prendre consciència del perquè de la situació o de les catàstrofes ocorregudes. S’ha de fer amb consciència i respectant el rerefons tràgic. Sèries com Dark Tourist o Chernobyl han fet que aquest fenomen s’hagi donat a conèixer i hagi incrementat notablement.

 👀També us pot interessar:

📷 Fotografies (per ordre de dalt a baix)

  • Cementiri del Masnou: Ibai Acevedo. 
  • Escultura Josep Llimona. Cementiri del Masnou: Ramon Boadella. 
  • Cementeri d'Arenys de Mar.
  • Cementeri de Canet de Mar.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!