divendres, 4 de desembre del 2015

Lapònia, una destinació molt nadalenca

Iglú de vidre a Kakslauttanen
Una de les destinacions més desitjades per les festes nadalenques és la regió boreal de la Lapònia. Potser perquè sembla que hi va néixer el Pare Noel, potser per la gran quantitat de neu que hi ha, pels paisatges naturals.... És una regió sense fronteres que inclou les zones més al nord de Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia. Té extensos boscos poblats de rens i llacs gelats, maresmes i cabanyes aïllades, situada per damunt del Cercle Polar Àrtic, en un dels paisatges més singulars d’Europa. Lapònia té vuit estacions de l’any, es distingeixen per les hores de llum i la intensitat, la quantitat de neu i el color dels boscos.

A la Lapònia es poden practicar diverses activitats gràcies al seu clima, és habitual esquiar per la llera dels rius gràcies a les baixes temperatures, anar amb moto de neu, fer un forat amb un filaberquí i poder pescar, anar amb un trineu portat per rens domesticats o bé gossos huskie, i és un paradís pels amants de l’esquí. També és recomanable visitar les granges de rens i passar la nit en un confortable iglú de gel o de vidre.

Iglú de gel a Sorrisniva Igloo
A la Lapònia finlandesa hi ha la ciutat de Rovaniemi, la capital i el cor de la regió. Molts curiosos la van a visitar per veure on viu el Pare Noel, que compta amb nombroses botigues obertes tot l’any. A més, hi ha el parc d’atraccions nadalenques Santapark que inclou múltiples activitats. La ciutat també destaca per la seva oferta cultural, equipada amb museus, teatres, biblioteca, té una seu universitària, i fins i tot compta amb una orquestra de cambra pròpia. Si patiu per l’allotjament Rovaniemi compta amb molts hotels folrats de fusta, tots equipats amb saunes. No us perdeu el “pont de la vela del llenyador” que uneix Rovaniemi amb Ounasvaara.

Destaquem també Ivalo, el poblet que té l’aeroport més cap al nord de la Lapònia finlandesa. Les temperatures diürnes ronden els quinze graus sota zero. Cal abrigar-se i força. Només hi ha un parell d’hores de claror al dia, la resta del dia regna el silenci. Tanmateix, us recomanem el “moment blau”: passa a l’hora del crepuscle quan la terra nevada i el cel semblen unir-se en un to blau. És el millor regal de Lapònia.

Moment blau
També us recomanem Tromsø, una ciutat encaixada entre canals i muntanyes, de cases baixes i acolorides. Està plena de reclams culturals, a més de tenir una de les universitats més importants d’Escandinàvia. Prop de la ciutat hi ha un parc temàtic del món polar, Polaria.

El cap d’any es celebra amb molts focs artificials, la gent brinda a l’aire lliure i es desitja un bon any en les quatre llengües oficials (sami, noruec, suec, finès i rus). Un altre costum pel nou any és esclafar una ferradura d’estany i quan es fon l’aboquen en un cubell d’aigua. L’ombra que es projecta amb la seva nova forma són els auguris per l’any.

Sabies que...?
Contemplar una aurora boreal és una de les grans experiències que ens ofereix una de les regions més naturals del planeta durant l’hivern. Assistir a una d’aquestes performance és únic i màgic ja que cada aurora boreal és irrepetible. Comencen amb un arc allargat que s’estén d’est a oest. Altres vegades es desfà en faixes verticals que semblen feixos de llum projectats des del mateix cel. L’espectacle pot durar tota la nit o bé uns minuts. Encara que diuen que s'ha de tenir un cop de sort per veure’n.

Aurora boreal

Aquesta informació i molt més la podeu trobar a les revistes de viatges que tenim a la biblioteca:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!