dijous, 3 d’abril del 2025

Coneix el Maresme a través del passaport dels museus

El Maresme és conegut per ser un destí amb la combinació perfecta: el mar i la muntanya! Tot i així, també hi ha museus i equipaments culturals únics que mostren la nostra història, l'art i les tradicions que defineixen aquesta comarca tan diversa.

Enguany us recomanem visitar els museus i equipaments culturals de la comarca, creant el vostre propi itinerari i gaudint dels petits tresors que ajuden a entendre aquesta història i patrimoni del territori amb un passaport personal. Avui us expliquem com podeu adquirir aquest passaport i com el podeu utilitzar.

Com funciona el passaport?

1. Aconsegueix el teu passaport (gratuït):

  • Oficines de turisme del Maresme. Consulteu la llista aquí.
  • Museus i equipaments participants.
  • Consulta la llista o el mapa de museus i equipaments participants i tria els que vulguis visitar.  
El Masnou compta amb la Oficina de Turisme (C. Prat de la Riba, 1) i quatre equipaments participants: el Museu Municipal de Nàutica del Masnou, la Casa de Cultura, l'Espai d'Art Cinètic Jordi Pericot, Centre d'Interpretació de la Mina d'Aigua.

2. Planifica la teva sortida:

Recomanem utilitzar transport públic per a una experiència més sostenible. Porta sempre el teu passaport amb tu!

3. Segella el teu passaport:

En finalitzar cada visita, demana a la recepció que et posin un segell amb la data. Recorda que cada segell ha de ser d'un municipi diferent i el passaport és vàlid durant un any des de la primera estampació.

4. Completa els sis primers espais

Un cop tinguis completats els sis primers espais, dirigeix-te a les oficines del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme (escriu prèviament un correu a info@turismemaresme.cat) i rebràs un petit obsequi. Després, continua explorant i completant la resta d'espais del passaport.

Què t'ofereix el passaport?

  • Experiències úniques: descobreix la història, l'art i les tradicions del Maresme.
  • Diversió per a tots: ideal per a famílies, parelles i grups d'amics.
  • Un viatge sostenible: fomenta l'ús del transport públic mentre explores.
Més informació: Passaport museus del Maresme

👉També et pot interessar: 

dimecres, 26 de març del 2025

Reinauguració del Fons Masoliver

El passat dimecres 26 de març vam reinaugurar el Fons Masoliver. Una part molt petita d’aquest fons es trobava ja exposada, però exclosa de préstec. A partir d’ara, la major part del fons es pot trobar i consultar als prestatges, i es troba disponible per al seu préstec.

El fons Masoliver es desplega en tres eixos que defineixen la figura de Juan Antonio Masoliver, des de la seva faceta més personal fins a la de crític i autor d’obres que ubiquen el Masnou com a territori literari per a un conjunt ampli de lectors de tot el món.

El fons documental i personal generat comprèn un volum aproximat de dos milers d’obres, entre les quals destaca una important col·lecció d’autors amb un paper rellevant en la literatura de postguerra, obres utilitzades per a l’estudi personal de l’autor amb anotacions i dedicatòries, articles, correspondència amb altres escriptors i un fons audiovisual.

Es tracta de documents d’utilitat per traçar un mapa alhora ampli i detallat de la literatura en espanyol de les darreres èpoques.

Què podeu trobar a la biblioteca?

Hi trobareu estudis literaris i assajos, poesia, novel·la i narrativa espanyola i hispanoamericana, revistes de poesia, biografies i teatre,  amb autors com Fogwill, Margo Glantz, Juan Goytisolo, Felisberto Hernández, Augusto Monterroso o Julio Cortázar, entre molts d’altres. En molts casos, hi trobareu les edicions originals del país d’origen.

Hi ha autors que tenien una estreta relació amb Masoliver dels quals us hi trobareu l’obra completa, com és el cas dels poetes Andrés Sánchez Robayna o Pere Gimferrer (amb quasi tots els exemplars signats). També trobareu exemplars signats de Gabriel García Márquez o Vargas Llosa i obres curioses, com edicions molt limitades de fascicles poètics, llibres de butxaca de quiosc, poesia musicada o llibres de formació, com ara assajos sobre crítica literària, manuals i consells per a traductors.

En alguns casos trobareu exemplars amb moltes seccions subratllades i anotacions al marge, producte de l’anàlisi literari que en feia Masoliver de cara a les seves ressenyes, i excepcionalment, a l’última pàgina, més anotacions literàries i fins i tot alguns poemes manuscrits originals.

Els ulls de la memòria del Masnou

El recorregut Masoliver proposa una passejada pel Masnou a través de la seva obra literària, narrativa i poètica. Podeu fer el recorregut a través d’una app específicament dissenyada, amb tota mena de jocs i reptes audiovisuals.

L'autor

Juan Antonio Masoliver és un dels perfils literaris més originals i irreverents de la literatura en espanyol de la segona meitat del segle XX i principis del XXI. Crític literari de referència, narrador sense concessions i destacat poeta del coneixement, també ha desenvolupat una notable trajectòria com a docent a Anglaterra i Catalunya.

En la seva bibliografia s’hi reflecteix una reinterpretació històrica del municipi a partir d’elements característics i clarament identificables de la vila, i crea així un entorn literari i un imaginari propis.

La vinculació de Juan Antonio Masoliver amb la recerca i la crítica també és un fet remarcable en tota la seva trajectòria professional. Des d’aquest punt de partida, el fons Masoliver fomenta un espai que vincula la recerca com a treball de base i la projecció de la seva figura professional en l’àmbit internacional.

dimarts, 18 de març del 2025

Convocatòria de la 46a edició dels Premis Literaris Goleta i Bergantí de Poesia i Narrativa Catalana

Participants

Residents al Masnou o alumnes d’un centre escolar de la vila en edats compreses entre 9 i 18 anys complerts abans del 25 d’abril de 2025

Hi ha tres grups, repartits de la manera següent:

  • GRUP A (de 9 a 11 anys)
  • GRUP B (de 12 a 14 anys)
  • GRUP C (de 15 a 18 anys)

Modalitats

En tots els grups hi ha les modalitats de poesia i de prosa. Es pot presentar com a màxim una obra per a cada una de les modalitats.

Característiques

El tema és lliure. Els treballs han de ser individuals, escrits en català i totalment inèdits.

En prosa, l’extensió ha de ser inferior a 5 DIN-A4 per als grups A i B. Pel que fa al grup C, l’extensió mínima ha de ser de 5 DIN-A4, i la màxima, de 10 DIN-A4. En la modalitat de poesia, l’extensió indicada és només a títol orientatiu: per als grups A i B, màxim 2 poemes de 10 a 25 versos cada un; per al grup C, un màxim de 4 poemes de 20 a 50 versos cada un.

Tots els treballs han de ser escrits per una sola cara, amb un espai entre línies d’1,5 i un cos de lletra Verdana 12. A la capçalera de les obres hi ha d’haver escrit el pseudònim, en cap cas no hi ha de constar l’autoria. Els treballs tècnics i científics queden exclosos de la present convocatòria.

Presentació de treballs

Totes les obres s’han de trametre per correu electrònic, a l’adreça: goletaiberganti@elmasnou.cat.

  • En l’apartat “Assumpte” s’hi ha de fer constar la modalitat (prosa o poesia) i el grup (A, B o C).
  • En el cos del missatge s’hi ha de fer constar el nom del premi, el títol del’obra i el pseudònim.
  • L’original que opta al premi s’ha d’ajuntar a aquest missatge en format PDF. Aquest document en format PDF ha de tenir com a títol el mateix de l’obra.
  • En un altre document adjunt, en format Word o PDF, s’hi han de fer constar les dades personals de l’autor o autora: nom, cognoms, document d’identitat (si escau) i telèfon; títol de l’obra; modalitat i grup en què participa. Quan es tracti d’alumnes de centres del Masnou, s’hi ha de fer constar el centre on estan matriculats i el curs.
La persona responsable de secretaria, que no és membre del jurat, rep els originals i garanteix l’anonimat de l’autoria. Un cop s’hagi rebut l’original, es confirmarà per correu electrònic a l’autor o autora.

El fet de concursar suposa acceptar el consentiment per a la consulta i l’obtenció de documents generats per l’Ajuntament o altres administracions públiques que acreditin que es troben al corrent en el compliment de lesseves obligacions tributàries i davant la Seguretat Social.

Termini d’admissió dels treballs

La data límit per presentar les obres és el 25 d’abril de 2025. Passat aquest termini, no s’accepta cap obra.

Dotació del premi

  • Primers premis: val per bescanviar per un lot de llibres per valor de 150 €.
  • Segons premis: val per bescanviar per un lot de llibres per valor de 75 €.
Els vals dels lots de llibres es podran bescanviar a la llibreria QuatreCincU, carrer Comas, 4, d’Alella. El termini de per fer-los efectius és el dia 31 de juliol de 2025.

Jurat

El jurat és nomenat pel comitè organitzador dels premis.

Veredicte

La resolució del jurat es farà pública en el decurs de l’acte de lliurament dels premis el dia 5 de juny de 2025 a les 18.30 h a la sala Joan Comellas (Edifici Centre). 

Drets d’autoria

La propietat de les obres presentades és dels seus autors o autores. L’Ajuntament del Masnou es reserva el dret a fer una primera publicació i reproduir les obres, totalment o parcialment, en publicacions posteriors o en edicions pròpies de l’Ajuntament del Masnou, així com al web www.elmasnou.cat, sempre fent referència a l’autoria.

Mostra Literària del Maresme

L’Ajuntament del Masnou presentarà les obres guanyadores a la fase comarcal de la Mostra Literària del Maresme. Les obres presentades als Premis Goleta i Bergantí de Narrativa i Poesia Catalanes que no es corresponguin a les categories convocades es presentaran de manera directa a la fase comarcal de la Mostra Literària del Maresme. 

Acceptació de les bases

Qualsevol punt no previst en aquestes bases serà resolt pel comitè organitzador. El fet de concursar implica l’acceptació total d’aquestes bases. Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu contactar amb la Biblioteca.

dijous, 6 de març del 2025

Dones viatgeres

El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides.

Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l'àmbit laboral i per tant, pel dret a la independència econòmica.

La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s'ha anat estenent, des de llavors, a molts altres estats.

Des de la biblioteca aprofitem l’avinentesa per reivindicar el paper de les dones al voltant de les aventures i els viatges, un àmbit on elles han passat molt desapercebudes. Et convidem a conèixer-les i descobrir-les amb un recull de documents i llibres que trobaràs a la Xarxa de biblioteques.

Dones aventureres:

Guies per viatjar sola:

Pel·lícules de dones viatgeres 

També et pot interessar:

No et perdis... Fins el 29 de març, a la nostra biblioteca podeu gaudir de l'exposició "Llum a l'ànima: Palmira Jaquetti 1895-1963" on podreu descobrir i admirar a Palmira Jaquetti, una dona amb personalitat dedicada a l'ensenyament. Tota la informació la trobareu aquí.

dimecres, 26 de febrer del 2025

Activitats destacades del mes de les Biblioteques amb DO Alella

El 2025 té lloc la tretzena edició de ‘Biblioteques amb DO’, el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça. En el seu afany de recórrer la diversitat de les facetes de la cultura del vi, l'edició del 2025 té per tema l'arquitectura del vi.

Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d'itinerari de gener a novembre, de manera que cada mes està dedicat a una regió vitivinícula i a un grup de biblioteques que la representen. El mes de març és el mes de la DO Alella.

Taller de creació de manga i còmic amb l’ús de tecnologies digitals.
Dissabte 15 de març, a les 11 h
Noies i nois a partir de 12 anys. Amb inscripció prèvia.
A càrrec de Gema Foz.

La Geometria natural i biomimesis: del Celler Güell i les tines de pedra seca als nostres dies
Dijous 27 de març, a les 19 h.
Conferència experiencial i divulgativa sobre l’ús de la geometria natural en l’arquitectura amb experiments i objectes manipulables. Amb una presentació i degustació de vi català amb Denominació    d’Origen.
A càrrec d’Olga Armengol Pastallé, professora, divulgadora científica i actriu.
Sala de les Lletres, públic a partir de 18 anys. Entrada lliure.

Cinefòrum: Encadenats, d’Alfred Hitchcock
Divendres 28 de març, a les 15:30 h (projecció de la pel·lícula) i a les 17:30 h (comentari)
Una obra d'art sense precedents que aconsegueix combinar de manera sublim una idíl·lica però complicada història d'amor amb la foscor i el tèrbol context de l'espionatge nazi.
A càrrec d’Enric Ros, periodista cultural i professor de cinema.
Sala de les Lletres, entrada lliure.

dilluns, 3 de febrer del 2025

Aquest 2025 envia'ns la teva postal!

Aquest 2025 envia’ns la teva postal! 📪

Enguany volem destacar una proposta en què els usuaris podeu participar d'una manera molt senzilla: fes-nos arribar la teva postal! adequarem un nou espai de postals d'arreu del món i les exposarem a la biblioteca. Tant si marxes a una ciutat propera o de l'altre punta de món, totes les postals seran molt benvingudes aquest 2025!😉

I també... Explica'ns la teva experiència més viatgera! Us animem a que ens feu arribar la vostra experiència viatgera per tal de poder compartir amb la resta de viatgers i viatgeres les vostres recomanacions de primera mà. 

Us animeu a compartir els vostres viatges i les vostres escapades? 👐 Si és així, feu-nos arribar un missatge de correu electrònic a: b.masnou.jc@diba.cat indicant el destí on heu anat i que creieu que pot ser d’interès per a altres persones. 

Aprofitem per recollir i refrescar-vos algunes de les experiències viatgeres de les persones usuàries i dels companys i companyes, perquè creiem que, a banda de les guies de viatges i la informació de la destinació, les experiències viscudes són una font vital que cal tenir en compte. Esperem que l’article us engresqui i us animeu a participar-hi. 

✈ Experiències viatgeres:

  • Berlín (un grup amb interessos culturals visita aquesta ciutat europea per no perdre-se’n cap detall).
  • Costa Rica  (la Cecília, viatgera incansable, ens recomana viatjar a Costa Rica atreta pel seu medi natural).
  • Illes Maurici (un destí que l’Ester ens descriu com un paradís natural).
  • El Japó (una parella ens explica la seva passió per aquest destí).
  • Londres (viatjar amb adolescents és possible? Let’s go! Londres és el destí ideal).
  • Madagascar (de la mà d'Armand Méndez, un viatge com cap altre). 
  • Màgia a Disneyland París (a la mà de la Raquel i la seva família ens endinsem al mòn màgic de Disney).
  • New York, New York! (la Sònia visita la ciutat per temes laborals, però acaba sent una destinació més que recomanable).
  • Països Baixos (un viatge amb un cotxe de lloguer)
  • Santa Fe del Montseny (a la mà d’en Jordi ens endinsem al Montseny més màgic).
  • Sardenya (una experiència en família).
  • Suïssa amb vehicle propi (unes vacances en família contemplant les costums i tradicions suïsses).
  • Tailàndia sostenible (la Gemma ens sorprèn amb un viatge enfocat per a que sigui el més sostenible possible).

👉 També et pot interessar:


dimecres, 29 de gener del 2025

Activitats destacades del mes de febrer

📆 Prepareu el calendari que us avancem l'agenda de febrer de la biblioteca!

Exposició "Artistes catalanes del dibuix i la pintura"
Coneix els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX.
Durant tot el mes de febrer
Més informació

Presentació del cicle 'Descobrim Suècia'
Xerrada a càrrec d’Àstrid Lindström.
Dimecres 5 de febrer, a les 18 h
Més informació

'Victòria dels Àngels: tot semblava tan senzill' de Pep Gorgori
Presentació a càrrec del periodista i musicòleg Pep Gorgori. Hi haurà un petit concert a càrrec de músics becats per la Fundació Victòria dels Àngels.
Dijous 6 de febrer, a les 18 h
Més informació

Conversem sobre novel·la policíaca amb l'escriptor Juan Carlos Galindo
Presenta l'acte l'escriptora i periodista Laura Fernández
Dijous 13 de febrer, a les 18.30 h
Més informació

Club de lectura: Els fills adormits d'Anthony Passeron
A càrrec de Dàlia Rajmil Bonet
Dimecres 19 de febrer, a les 18.30 h
Més informació

En ruta per Suècia
Coneixerem els itineraris,paisatges i el patrimoni UNESCO més rellevant d'aquest país nòrdic.
Dijous 20 de febrer, a les 18.30 h
Més informació

👦👧 Activitats infantils i juvenils:

L'hora del conte: Com reconèixer un monstre
A càrrec de Nuria Alonso, Suc de contes
Dissabte 15 de febrer, a les 11 h
Més informació

Creació d'un videojoc amb Scratch
Dirigit a nois i noies de 12-18 anys. A càrrec de Tecnocampus.
Divendres 21 de febrer, a les 18.30 h
Més informació

dimarts, 21 de gener del 2025

Novetats d'hivern de turisme i guies de viatge

Ens encanta començar l’any remenant guies de viatge 📕 i agafant possibles idees per a les escapades d’aquest any🚄. 

A la Biblioteca t'ho posem fàcil. Les novetats d'hivern de turisme i guies de viatge ja estan disponibles! 😊

Trobareu guies per a tot tipus de butxaques i distàncies, des de guies de ciutats properes fins a guies per recórrer Europa o saltar a altres continents. Tot un món per descobrir a la Biblioteca!🌎

Entre totes les novetats, volem destacar especialment els títols següents:

Ciutats que no et pots perdre:

  • Granada: Guiarama Compact ofereix una guia pràctica i totalment actualitzada, ideal per fer un viatge curt a Granada i els seus voltants. La guia està dividida en cinc apartats i inclou un mapa amb els destins turístics més interessants.  
  • Berlín La guia hedonista: Guia de gran format amb experiències úniques per a viatgers exigents que somien conèixer la ciutat d'una altra manera. Conté exposicions alternatives i fotografies de qualitat. 
  • Brussel·les i Bruges: Una ciutat històrica i moderna, que es caracteritza per la diversitat cultural des del seu origen. El centre medieval de Bruges, amb un dels nuclis antics més ben conservats d'Europa i els seus canals de somni, la converteixen en una destinació excel·lent per a una escapada. 

Destins verds:

  • Escòcia: Plena d’història i famosa pels seus castells imponents, paisatges impressionants i pobles i ciutats encantadors.
  • Algarve: Tant per a un viatge de luxe com de pressupost limitat, Algarve és un destí per a totes les butxaques. La Guia Top 10 descriu els llocs de més interès de cada destinació d’una manera pràctica i visual.
  • Montenegro: La perla dels Balcans. Boscos espessos, muntanyes fosques, congosts profunds i platges de somni de la costa adriàtica són alguns dels paisatges que podem trobar en aquest país tan desconegut. 

Indrets paradisíacs:

  • Bali: Camps d’arrossals per tot arreu, el caos de la ciutat de Kuta o regalar-se plaers a les platges de Seminyak o Kerobokan, practicar surf a les platges del sud o relaxar-se a Nusa Lembongan són algunes opcions d’aquest destí. 
  • Illes del Carib: Des de platges paradisíaques amb aigües cristal·lines i sorres blanques, fins a una rica cultura i una deliciosa gastronomia caribenya. Una guia feta per somiar!
  • Maurici, Reunió i las Seychelles: Platges irresistibles on poder gandulejar, aigües plenes de peixos ideals per al busseig, senders de muntanya envoltats de natura exuberant i un passat colonial que ha deixat empremta en nombroses mansions i museus.

Destins per als més aventurers:

  • Tanzània: Un dels espectacles naturals més inigualables del món i una infinitat d'experiències per a tota mena de viatgers. Des del llac tropical més gran del món fins a la vibrant cultura dels massais al nord, passant per les platges verges de l'arxipèlag de Zanzíbar i la rica fauna dels parcs nacionals. 
  • Botsuana i Namíbia: Una guia completa de tots dos països que cobreix àmpliament tot el que la regió ofereix, amb recomanacions per viure tant les experiències més populars com aquelles desconegudes i fora de ruta. Parcs, cascades, safaris, ciutats colonials són algunes de les meravelles que et captivaran d’aquest destí.  
  • Tòquio: Tòquio és una ciutat fascinant: plena d'història i també de rascacels futuristes. Inovadora i famosa pels temples, santuaris, animats barris i la seva increïble fusió de tradicions ancestrals i modernitat. Un destí que no et deixarà indiferent.

👉Trobaràs aquestes guies i moltes més a la secció de Turisme de la Biblioteca Joan Coromines. 




dimecres, 8 de gener del 2025

L’any 2025, descobrim Suècia

Descobrim... un país és un projecte que pretén donar a conèixer un país o regió des de diferents àmbits culturals i turístics, principlament. Enguany el projecte arriba a la setena edició després d'haver aprofundit en:

  • Alemanya (2018)
  • El Marroc (2019)
  • La Toscana (2020 i 2021)
  • Portugal (2022)
  • La República Txeca (2023)
  • Àustria (2024)
Aquest any us volem convidar a descobrir un país nòrdic, Suècia. Tal i com s'ha fet en edicions anteriors, la iniciativa preveu concloure amb un viatge al destí escollit. Us presentem la programació de les primeres activitats del cicle, del mes de gener al maig:

👉 Presentació del país de l'any 2025: Descobrim Suècia
Dijous 23 de gener, a les 18 h
Xerrada conferència de presentació del cicle “Descobrim... Suècia, a càrrec d’Àstrid Lindström. Sala Joan Comellas. Entrada lliure.

👉 En ruta per Suècia
Dijous 20 de febrer, a les 18.30 h
Coneixerem els itineraris, paisatges i el patrimoni UNESCO més rellevant d'aquest país nòrdic. A càrrec de Jenny Casahuga i Gisa Mohr. Sala Joan Comellas. Entrada lliure. 

👉 Projecció de la pel·lícula Persona
Divendres 7 de març, a les 16 h
Persona és una pel·lícula sueca d'Ingmar Bergman estrenada el 1966. És considerada una de les obres mestres del cine del segle XX. Sala de les Lletres. Entrada lliure.

👉 Cinefòrum: xerrada i col·loqui
Dimecres 12 de març, a les 18 h
Comentarem la pel·lícula Persona, de l’autor Ingmar Bergman, a càrrec d’Enric Ros. Sala de les Lletres. Entrada lliure.
Dijous 10 d’abril, a les 18 h
Parlem sobre l’escriptor i dramaturg suec i de literatura sueca August Strindberg amb Jordi Guinart. Sala de les Lletres. Entrada lliure.

👉 Música sueca: xerrada audició
Dijous 15 de maig, a les 18 h
Descobrim la música sueca a través d’un recorregut pels compositors del país. A càrrec de Joan Vives. Sala Joan Comellas. Entrada lliure.