divendres, 15 de novembre del 2024

Eduquem en l’ús de pantalles

Fa uns dies ens va visitar la professora i periodista Cristina Garde per oferir-nos una xerrada sobre l’ús de les primeres pantalles dels fills i filles. Va deixar algunes dades sorprenents, com ara que el seu ús excessiu o incorrecte té efectes en el desenvolupament del cervell, en la salut emocional i fins i tot en el desenvolupament físic. Ens va fer adonar-nos que els reptes són molts i complexos de solucionar per als pares. Quant de temps hem de deixar que un infant utilitzi una pantalla? Amb o sense supervisió? Les podem utilitzar com a incentiu o càstig?

L’acte va ser totalment interactiu, i molts assistents hi van dir la seva, preguntant dubtes de tot tipus i reflexionant sobre com ens afecten les pantalles, siguem petits o grans.

És per això, i per petició popular, que volem compartir amb vosaltres la presentació que va fer servir la Cristina per a la seva xerrada. Creiem que pot ajudar a donar unes pautes a tots aquells que tingueu el neguit de si esteu mantenint una relació sana amb aquestes tecnologies. Moltes gràcies a tots els que vau venir a l’acte!

dimecres, 13 de novembre del 2024

Experiències viatgeres: Santa Fe del Montseny

A la mà d'en Jordi compartirm una escapada ideal per aquesta tardor. 🍂🐾

Introducció: El nostre viatge el vam fer a primers de novembre. Hi anem cada any amb uns amics, només per l’excusa de veure’ns tots junts amb els nostres fills i passar una bona estona, passejar pel bosc i llegir. Al principi només hi anàvem i ens quedàvem al bar de l’hostal Avet Blau, un lloc entranyable i que sembla que s’hagi mesclat i fos amb el paisatge, però després vam descobrir les fantàstiques rutes que hi ha a Santa Fe del Montseny, i és molt interessant saber com canvia tot depenent de l’estació de l’any. L’última vegada que hi vam anar era tot marró i verd, però amb una boira molt espessa i melancòlica. Va ser màgic.

L’experiència: Estada a Santa Fe del Montseny i ruta al pantà.

Tipus de viatge: En família.

Dies: Tres dies, però es pot fer el mateix dia que hi puges en cotxe.

Com arribar-hi: Hi passa un autobús molt de tant en tant, però quasi tothom hi arriba en cotxe i els més atrevits, en bicicleta. 

Com moure’s: A peu si només vols explorar els voltants de Santa Fe.

Sobre l’allotjament i els àpats:

Ens vam allotjar a l’hostal l’Avet Blau, un lloc emblemàtic que disposa d’un restaurant molt freqüentat pels excursionistes i els grups, siguin d’adults o escolars. Els àpats són una mica cars, però segueixen la tònica de la zona, i són d’una qualitat excepcional, basats en la cuina catalana. L’hostal té una zona de bar amb taules i un restaurant gran, amb capacitat per a un centenar de persones, i un de petit, per a una quarantena, a banda de la terrassa exterior. Hi podreu tastar les cerveses Montseny i el cafè Premium Saula. Les habitacions tenen calefacció i bany, i algunes tenen terrassa pròpia. Crec que és un dels hostals més acollidors on hem estat mai.

Els llocs o moments imprescindibles

És imprescindible anar al Centre d’Informació de Turisme Can Casades (al costat de l’hostal) i informar-se de les diferents rutes. A més, hi passen vídeos documentals i tenen una exposició permanent. Hi ha una ruta pensada especialment per a persones amb mobilitat reduïda, que és la de la font del Frare. Per arribar-hi, se surt directament de Can Casades i se segueix el camí, no de rajoles grogues, sinó de ciment llis. És una ruta circular, acaba on es comença. Dura només 30 minuts i no té pèrdua.

Per a aquells que vulguin una experiència més completa, recomano la ruta del pantà de Santa Fe o la impressionant de l’empedrat de Morou, d’unes dues hores de durada i dificultat senzilla, però molt variada pel que fa a l’itinerari, perquè després de passar pel pla de Mulladius i enmig d’una fageda imponent, s’arriba a l’empedrat de Morou pròpiament dit: des d’aquesta balconada podrem observar una panoràmica espectacular de tota la vall de Santa Fe, el turó de l’Home, les Agudes, el turó de Morou, la serralada de Marina i la depressió del Vallès.

Recomanaries aquest viatge perquè...: És ideal per a tota la família i per iniciar-se en el senderisme de muntanya🏃. Només arribar-hi veus que és un punt de trobada on van també escoles amb els autocars, i pots gaudir del paisatge fins i tot sense moure’t gaire. En aquest sentit, Santa Fe et retorna sempre més del que li dones. Amb poc esforç, hi veureu coses molt boniques. Recomano també passar la nit a l’hostal, per experimentar la calma i la quietud de la muntanya de nit, quan tots els excursionistes ja han marxat, i si teniu sort i no hi ha núvols, allunyant-vos només una mica, fins al pàrquing proper, veureu molt bé les estrelles.

Alguna anècdota o alguna cosa que et va sorprendre molt: Sobretot com canvien els arbres, el sòl, els camins, segons les estacions de l’any. Recomano anar-hi més d’una vegada i en diferents èpoques de l’any per poder conèixer l’impressionant fons d’armari del Montseny. També recomano que aneu ben atents👀: veureu fagedes impressionants, però també granotes roges, molts ocells i, si us hi fixeu, escarabats petits d’una blavor platejada fascinant, els anomenats escarabats dels fems o Geotrupes vernalis. I molts rius!

Com planificar el viatge: Guia Descobrim el Montseny: itinerari geogràfic per Santa Fe i Sant Marçal, de Josep M. Panareda Clopés, publicat per l’abadia de Montserrat. També us recomano comprar el llibre A la vora del foc. Històries i llegendes de la vall de Santa Fe i voltants, de José María Sánchez de Ocaña Gómez, autoedició que només es pot trobar al mateix hostal Avet Blau, a la llibreria Alguerset de Sant Celoni o a l’Espai Quera de Barcelona. Tota una raresa editorial! 

A qui recomanaries el viatge? Per a famílies que vulguin fer una escapada, sense la pressió de saber què hi podran fer o on podran anar. Hi ha rutes per a tots els gustos i energies, i només estar allà, al voltant, ja val la pena. Nosaltres vam veure molts pares amb fills, molts dels quals eren nadons.

El destí en tres paraules: Natura, rutes de muntanya i gastronomia.🌳🌰

Si has viatjat i vols compartir el teu viatge, posa’t en contacte amb nosaltres i comparteix les teves vivències al blog de turisme (b.masnou.jc@diba.cat; 93 557 18 88).