dilluns, 16 de desembre del 2024

Club de lectura: programació del primer semestre de 2025

Dàlia Rajmil
Ja tenim preparada la programació del club de lectura del primer semestre de 2025. La selecció de lectures s'ha portat a terme a partir de la proposta de la nova conductora de l'activitat, Dàlia Bonet Rajmil, i del personal de la Biblioteca.

Dàlia Rajmil Bonet, periodista cultural i llibretera, ha treballat més de 20 anys en el sector de la comunicació des de diferents àmbits i formats. Els darrers 10 anys els ha passat entre llibres, fent de lectora professional, crítica, correctora, editora i dinamitzadora d'activitats relacionades amb el foment de la lectura.

Programació gener-juny 2025:

El club de lectura de la Biblioteca Joan Coromines del Masnou es celebra en la majoria dels casos el tercer dimecres de mes. Els exemplars els proporciona la biblioteca aproximadament un mes abans de la data de lectura, i s'han de retornar el mateix dia que es celebra la sessió.



dimarts, 3 de desembre del 2024

Experiències viatgeres: Suïssa amb vehicle propi

L’experiència que explicarem és una ruta per Suïssa, durant 12 dies. El viatge va ser a finals de juliol, quan la temperatura a Suïssa sol ser agradable i hi ha menys probabilitats de pluja. 

Com a informació interessant, cal comentar que Suïssa té 8.902.308 d’habitants (2023) (215,63 hab./km²). Els seus idiomes oficials són alemany, italià, francès i romanx, i la seva moneda no és l’euro, sinó el franc suís. També cal destacar que Suïssa és un dels estats més pròspers del món i, entre els europeus, el primer pel que fa a la renda per habitant. Suïssa exporta maquinària de precisió, rellotges, tèxtils, productes químics i farmacèutics, xocolata i productes làctics. 

L’experiència: És un itinerari variat, pensat per fer amb nens i es divideix en dues parts. La primera, al sud de Suïssa (part propera a França), i la segona, allotjats en un poble de muntanya. 

Tipus de viatge: En família. En total 8 persones, adults i nens (amb cosins).

Dies: 12 dies, però són 10 dies reals, ja que l’anada i tornada vam estar literalment TOT el dia al cotxe. 

Com arribar-hi: Hem fet la ruta amb el nostre vehicle sortint des del Masnou i arribant a la tarda al nostre destí. Només hem fet dues parades. És un viatge llarg, però val la pena anar amb el teu cotxe i amb tot el que necessites. 

Com moure’s: Amb cotxe propi i pagant molts pàrquings. Els pobles i ciutats limiten l’accés de vehicles i has de pagar pàrquing només arribar. 

Sobre l’allotjament i els àpats:

A la primera part del viatge ens vam allotjar en un apartament a Echandens, a prop del llac Leman (zona afrancesada), i a la segona, en un poble dels Alps suïssos, Vercorin. Les dues regions són molt diferents, tant pel que fa als paisatges, com al clima i el caràcter de la gent.  

Pel que fa a la gastronomia suïssa, cal destacar que ens vam fer un fart de menjar Toblerones i els formatges i fondues eren molt bons. Cal ressaltar que els preus de Suïssa són elevats i per aquest motiu recomano organitzar-se per sopar a l’apartament i només fer un àpat a fora. 

Els llocs o moments imprescindibles: 

  • Visita al CERN: Centre Europeu per a la Investigació Nuclear. És un laboratori de física de partícules elementales. Es pot visitar i és una espècie de museu interactiu ideal per a tota la família. 
  • Banyar-se als llacs suïssos: Si una cosa és inoblidable a Suïssa i que coincidim tota la família són les banyades als llacs. Realment una experiència. Amb zones de joc, pícnic, oferta d’esports nàutics com caiac o camps per jugar a futbol. Els llacs són espais paradisíacs, i els suïssos els exploten al màxim. 
  • Ciutats rellevants: Vam visitar Ginebre, Lucerna i Berna. Concretament, Berna és una de les ciutats que recomano. És una ciutat medieval amb molt bon ambient. És molt impactant arribar fins al riu Aare, que travessa la ciutat, i veure com els treballadors, un cop acaben la jornada laboral, posen la roba en una bossa impermeable, es llancen al riu (tal qual) i es deixen emportar per la corrent. (Reservat per a bons nedadors!) 
  • Blausee: És un dels llacs de muntanya més famosos de Suïssa pel seu color de l’aigua turquesa i totalment cristal·lina. És un espai molt turístic, però ideal per fer amb infants. S’hi fer una excursió amb barca i hi ha zones de pícnic molt netes i preparades amb taules i arbres amb ombres. 
  • Zermatt: És un municipi del cantó suís del Valais, situat al districte de Visp. El municipi és conegut per tenir una de les muntanyes més mítiques del món: el mont Cerví o Matterhorn. Vam tenir molta sort amb el temps. A primera hora teníem el cel blau i descobert, cosa que no passa cada dia!  
  • Glaciar Aletsch: La glacera Aletsch és una de les més impressionants dels Alps suïssos. Tota la zona, incloent les altres glaceres, va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2001. Per arribar-hi cal agafar el telefèric (val a dir que els telefèrics són molt cars).
  • Carles Chaplin World. La casa on va viure Charles Cahplin és ara un museu molt divertit i entrenyable per grans i petits. Hi pots passar gairebé tot el dia, és gran i interactiu. El restaurant és molt recomanable (acollidor i amb una gran terrassa). 
  • La Passerelle à Farinet: Un magnífic pont penjant de dos-cents metres de llarg. Per arribar-hi, hi ha 2 quilòmetres de caminada. 

Recomanaries aquest viatge perquè...: És un destí per aprendre molt de la manera de viure dels suïssos, molt conscienciats amb el seu entorn i l’educació. A més a més, és molt segur. 

Alguna anècdota o alguna cosa que et va sorprendre molt: Recomano molt portar roba variada i moltes capes. Calor molt suportable i dies de pluja i a la nit fa fresqueta. No és verd per casualitat! També m’ha sobtat com són de patriotes! Tenen la bandera penjada a les cases, als bars i en tot el que compres hi pots trobar la bandera suïssa. 

Com planificar el viatge: web oficial de Suissa (està molt i molt bé) i guies de la biblioteca del Masnou. 

A qui recomanaries el viatge? És un viatge ideal per fer en família, però també per anar-hi amb parella o fins tot sol (és molt tranquil i un destí molt segur). 

El destí en tres paraules: Natura amb majúscules, innovador, amb un nivell de vida molt alt i també caríssim (per a nosaltres). Pots pagar un cafè a 4,5 euros! Tot i així he de dir que si no vols gastar tens opcions també: zones de pícnic grans i cuidades, amb arbres i ombres increïbles, jocs infantils molt cuidats, pistes de gespa i camps de futbol, WC públics i nets a tots els pobles que hem anat (també WC públics al costat del llacs, on et pots canviar), aigua i fonts gratuïtes a tot arreu. Si t’ho muntes bé, per tant, també tens bons plans sense gastar gaire. 


divendres, 15 de novembre del 2024

Eduquem en l’ús de pantalles

Fa uns dies ens va visitar la professora i periodista Cristina Garde per oferir-nos una xerrada sobre l’ús de les primeres pantalles dels fills i filles. Va deixar algunes dades sorprenents, com ara que el seu ús excessiu o incorrecte té efectes en el desenvolupament del cervell, en la salut emocional i fins i tot en el desenvolupament físic. Ens va fer adonar-nos que els reptes són molts i complexos de solucionar per als pares. Quant de temps hem de deixar que un infant utilitzi una pantalla? Amb o sense supervisió? Les podem utilitzar com a incentiu o càstig?

L’acte va ser totalment interactiu, i molts assistents hi van dir la seva, preguntant dubtes de tot tipus i reflexionant sobre com ens afecten les pantalles, siguem petits o grans.

És per això, i per petició popular, que volem compartir amb vosaltres la presentació que va fer servir la Cristina per a la seva xerrada. Creiem que pot ajudar a donar unes pautes a tots aquells que tingueu el neguit de si esteu mantenint una relació sana amb aquestes tecnologies. Moltes gràcies a tots els que vau venir a l’acte!

dimecres, 13 de novembre del 2024

Experiències viatgeres: Santa Fe del Montseny

A la mà d'en Jordi compartirm una escapada ideal per aquesta tardor. 🍂🐾

Introducció: El nostre viatge el vam fer a primers de novembre. Hi anem cada any amb uns amics, només per l’excusa de veure’ns tots junts amb els nostres fills i passar una bona estona, passejar pel bosc i llegir. Al principi només hi anàvem i ens quedàvem al bar de l’hostal Avet Blau, un lloc entranyable i que sembla que s’hagi mesclat i fos amb el paisatge, però després vam descobrir les fantàstiques rutes que hi ha a Santa Fe del Montseny, i és molt interessant saber com canvia tot depenent de l’estació de l’any. L’última vegada que hi vam anar era tot marró i verd, però amb una boira molt espessa i melancòlica. Va ser màgic.

L’experiència: Estada a Santa Fe del Montseny i ruta al pantà.

Tipus de viatge: En família.

Dies: Tres dies, però es pot fer el mateix dia que hi puges en cotxe.

Com arribar-hi: Hi passa un autobús molt de tant en tant, però quasi tothom hi arriba en cotxe i els més atrevits, en bicicleta. 

Com moure’s: A peu si només vols explorar els voltants de Santa Fe.

Sobre l’allotjament i els àpats:

Ens vam allotjar a l’hostal l’Avet Blau, un lloc emblemàtic que disposa d’un restaurant molt freqüentat pels excursionistes i els grups, siguin d’adults o escolars. Els àpats són una mica cars, però segueixen la tònica de la zona, i són d’una qualitat excepcional, basats en la cuina catalana. L’hostal té una zona de bar amb taules i un restaurant gran, amb capacitat per a un centenar de persones, i un de petit, per a una quarantena, a banda de la terrassa exterior. Hi podreu tastar les cerveses Montseny i el cafè Premium Saula. Les habitacions tenen calefacció i bany, i algunes tenen terrassa pròpia. Crec que és un dels hostals més acollidors on hem estat mai.

Els llocs o moments imprescindibles

És imprescindible anar al Centre d’Informació de Turisme Can Casades (al costat de l’hostal) i informar-se de les diferents rutes. A més, hi passen vídeos documentals i tenen una exposició permanent. Hi ha una ruta pensada especialment per a persones amb mobilitat reduïda, que és la de la font del Frare. Per arribar-hi, se surt directament de Can Casades i se segueix el camí, no de rajoles grogues, sinó de ciment llis. És una ruta circular, acaba on es comença. Dura només 30 minuts i no té pèrdua.

Per a aquells que vulguin una experiència més completa, recomano la ruta del pantà de Santa Fe o la impressionant de l’empedrat de Morou, d’unes dues hores de durada i dificultat senzilla, però molt variada pel que fa a l’itinerari, perquè després de passar pel pla de Mulladius i enmig d’una fageda imponent, s’arriba a l’empedrat de Morou pròpiament dit: des d’aquesta balconada podrem observar una panoràmica espectacular de tota la vall de Santa Fe, el turó de l’Home, les Agudes, el turó de Morou, la serralada de Marina i la depressió del Vallès.

Recomanaries aquest viatge perquè...: És ideal per a tota la família i per iniciar-se en el senderisme de muntanya🏃. Només arribar-hi veus que és un punt de trobada on van també escoles amb els autocars, i pots gaudir del paisatge fins i tot sense moure’t gaire. En aquest sentit, Santa Fe et retorna sempre més del que li dones. Amb poc esforç, hi veureu coses molt boniques. Recomano també passar la nit a l’hostal, per experimentar la calma i la quietud de la muntanya de nit, quan tots els excursionistes ja han marxat, i si teniu sort i no hi ha núvols, allunyant-vos només una mica, fins al pàrquing proper, veureu molt bé les estrelles.

Alguna anècdota o alguna cosa que et va sorprendre molt: Sobretot com canvien els arbres, el sòl, els camins, segons les estacions de l’any. Recomano anar-hi més d’una vegada i en diferents èpoques de l’any per poder conèixer l’impressionant fons d’armari del Montseny. També recomano que aneu ben atents👀: veureu fagedes impressionants, però també granotes roges, molts ocells i, si us hi fixeu, escarabats petits d’una blavor platejada fascinant, els anomenats escarabats dels fems o Geotrupes vernalis. I molts rius!

Com planificar el viatge: Guia Descobrim el Montseny: itinerari geogràfic per Santa Fe i Sant Marçal, de Josep M. Panareda Clopés, publicat per l’abadia de Montserrat. També us recomano comprar el llibre A la vora del foc. Històries i llegendes de la vall de Santa Fe i voltants, de José María Sánchez de Ocaña Gómez, autoedició que només es pot trobar al mateix hostal Avet Blau, a la llibreria Alguerset de Sant Celoni o a l’Espai Quera de Barcelona. Tota una raresa editorial! 

A qui recomanaries el viatge? Per a famílies que vulguin fer una escapada, sense la pressió de saber què hi podran fer o on podran anar. Hi ha rutes per a tots els gustos i energies, i només estar allà, al voltant, ja val la pena. Nosaltres vam veure molts pares amb fills, molts dels quals eren nadons.

El destí en tres paraules: Natura, rutes de muntanya i gastronomia.🌳🌰

Si has viatjat i vols compartir el teu viatge, posa’t en contacte amb nosaltres i comparteix les teves vivències al blog de turisme (b.masnou.jc@diba.cat; 93 557 18 88).



dimecres, 30 d’octubre del 2024

Activitats destacades del mes de novembre

Emma Zafón
Aquest mes de novembre a la biblioteca volem destacar dues activitats molt especials. En primer lloc, per al públic adult, la tertúlia literària especial 25-N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, en la que es comentarà la novel·la Casada i callada, amb la presència de la seva autora, la periodista i escriptora valenciana resident a Barcelona Emma Zafón. La trobada amb l'autora correrà a càrrec de Dàlia Rajmil Bonet, també periodista i cooperativista.

En segon lloc, el biblioconcert "Estellés a cau d'orella", un recital de Pau Alabajos per a celebrar el centenari del naixement del poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Els versos del Llibre de meravelles que canta en viu i en directe serveixen per a il·lustrar els capítols més importants de la vida del poeta de Burjassot, i contextualitzar també el moment històric, social i polític durant el qual van ser escrits.

Per als pares i mares hi ha preparada una xerrada que, sota el títol “Educar els fills i filles per a les primeres pantalles”, té l'ànim de reflexionar sobre com d’inevitables són les pantalles en la criança dels nostres fills i filles i com podem gestionar-ho. Aquesta conferència correrà a càrrec de la professora i doctora en comunicació Cristina Garde (Learn to check).

Per als infants tenim preparada l'hora del conte sobre el surrealisme: "Sis cocodrils i una flor de calèndula", un espectacle teatral de petit format amb Marta Esmarats i Txelo Gutiérrez, inspirat en l'imaginari de dones artistes surrealistes com Leonora Carrington i Dora Maar, en les constel·lacions de l’artista català Joan Miró per perdre’s en el món dels somnis.

Trobareu tota la programació del mes de novembre, amb les dates i els horaris l'agenda de la Biblioteca Virtual.

dijous, 3 d’octubre del 2024

La Biblioteca s'adhereix a la Setmana contra la soledat no desitjada 2024

Del 14 al 20 d’octubre, l'entitat Solidaritat Sant Joan de Déu posa en marxa la Setmana contra la soledat no desitjada amb l’objectiu de sensibilitzar sobre tot el que implica sentir-se sol sense voler estar-ho i mobilitzar les persones, empreses i entitats com a trencadores de soledat.

A Europa més de 30 milions de persones asseguren sentir-se soles, i una de cada quatre admet patir soledat no desitjada. Aquesta realitat va més enllà de la gent gran i afecta persones de totes les edats i condicions. És més, quan la pateixen col·lectius vulnerables, la soledat es multiplica.

Des de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació es vol contribuïr amb la creació d'un racó de lectura sobre la soledat per tal de sensibilitzar als usuaris, fer visible el problema i ajudar a trencar tabús. A més, a la plataforma Biblio Digital es farà un aparador dedicat a la temàtica.




dimarts, 3 de setembre del 2024

Nou club de lectura a la Biblioteca: Llegir el teatre

El proper curs 2024-25 inaugurem un nou club de lectura teatral. Es tracta del programa Llegir el teatre, promogut pel Servei de Biblioteques i el Teatre Nacional de Catalunya, al qual s'acull per primer cop la Biblioteca Joan Coromines i que conduirà Elisenda Guiu, autora teatral resident al Masnou.

Les sessions seran en dilluns, a les 18:30 h, i tindran la durada habitual d'un club de lectura. En aquestes sessions es comentaran els textos de les obres que es representen aquesta temporada al TNC i que prèviament s'hauran llegit a casa.

Ser membre del club de lectura Llegir el teatre també comportarà poder anar a veure les obres del TNC amb descompte i formar part d'una comunitat teatrera del poble. Desitgem que aquesta proposta sigui del vostre interès.

Inscripcions: b.masnou.jc@diba.cat.

Programació de sessions:
  • Dilluns 30 de setembre: Hamlet, de Shakespeare
  • Dilluns 25 de novembre: Vosaltres, les bruixes, de Jan Vilanova
  • Dilluns 27 de gener, L'aranya, d'Àngel Guimerà
  • Dilluns 31 de març, Marie la Roja, de Rosa Maria Arquimbau
  • Dilluns 28 d’abril, La tercera fuga, de Victoria Szpunberg
  • Dilluns 26 de maig, Anatomia d'un suïcidi, d'Alice Birch

El projecte "Llegir el teatre"


El Servei de Biblioteques del Departament i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) duen a terme el projecte "Llegir el teatre", un cicle de clubs de lectura sobre textos teatrals, que té per objectius:
  • millorar la formació dels espectadors de teatre i refinar-ne així la qualitat de la recepció del fet teatral.
  • donar suport a les biblioteques públiques de Catalunya per al desenvolupament de clubs de lectura de teatre de qualitat.
  • impulsar l'edició de textos teatrals.
  • incrementar els fons sobre teatre de les biblioteques públiques de Catalunya.

divendres, 31 de maig del 2024

Els premis Goleta i Bergantí guardonen dotze autors i autores joves


Els reconeixements s'atorguen en les categories de poesia i narrativa i per grups d'edat, d'entre 9 i 18 anys

Dotze infants i joves van ser guardonats en la 45a edició dels Premis Literaris Goleta i Bergantí de Poesia i Narrativa Catalanes, que atorga l’Ajuntament del Masnou i la Biblioteca Joan Coromines (Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona).

L’acte d’entrega dels premis es va fer a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre. En la cloenda, l’alcalde, Jaume Oliveras, es va encarregar de felicitar els i les premiades. A més, va agrair la participació de tots els infants i joves que s’hi havien presentat, així com la feina feta pel jurat i la col·laboració de la comunitat educativa i de totes les persones que fan possible aquest certamen. Alhora, va aprofitar per posar en valor el Pla Nacional del Llibre i la Lectura de Catalunya, i va esmentar l’impuls que se li vol donaren l'àmbit local, al Masnou. Conscient de l’afició per la literatura del públic, Oliveras va recomanar l'obra del poeta Vicent Andrés Estellés, de qui enguany es commemora el centenari. Conduïda per Montserrat Condeminas, la cerimònia es va completar amb l’anunci dels premiats i premiades. També van participar-hi membres del jurat, que van llegir fragmens de les obres guardonades. Enguany el jurat estava format per Glòria Olivella, Guillem Vallejo, Blanca Pardo, Angelina Solà, Josep Rossell i Enric Badal.

En total, en aquesta edició s'hi han presentat 134 obres aspirants als premis de les dues categories: narrativa i poesia. Els guardons s’han atorgat a la primera i la segona obra més ben valorades en cadascun dels tres grups d’edat en què es van dividir les dues categories: el grup A, per a participants de 9 a 11 anys; el grup B, de 12 a 14 anys, i el grup C, de 15 a 18 anys. Els dotze autors i autores guardonats s’enduen com a premi uns vals per bescanviar per llibres. Els dels primers premis tenen un valor de 150 euros. Els dels segons, 75 euros. A més, l’Ajuntament presentarà les obres guanyadores a la Mostra Literària del Maresme.

Podeu veure la galeria de fotografies de l'acte en aquest enllaç.

Tot seguit es detallen les obres premiades.

Narrativa

Grup A
1r premi: Lluc Forns Casals per El secret de l'òliba
2n premi: Ona Amer Alcoriza per Què han fet amb l'art, Picasso?

Grup B
1r premi: Jana Rodríguez Folguera per Tot i res
2n premi: Eloi Alcaide Badell per Fedir

Grup C
1r premi: Elisabet Lokteva Klyaus per L'amor perdut
2n premi: Martina Sanz Herrera per Un heroi amagat a les golfes

Poesia

Grup A
1r premi: Saray Xaus Segura per La princesa més valenta
2n premi: Leyre Joya Fernández per Un viatge envers les paraules

Grup B
1r premi: Martina Pericot Martínez per Una paraula massa simple
2n premi: Sander Theuns Cobano per Ja ha arribat la primavera!

Grup C
1r premi: Iker Fructoso Martínez per El cant de les dones d'aigua
2n premi: Marta Navarro Bautista per Patiment

divendres, 3 de maig del 2024

Descobrim... Àustria (2a part)

Seguim descobrint Àustria, el país escollit de l'any, oferint una pila d’activitats culturals i turístiques adreçades a persones inquietes i amb ganes de conèixer món. 


Anoteu a l'agenda els propers actes:

Dimecres 15 de maig, a les 18.30 h: Tertúlia literària. La impaciència del cor. 

Comentarem aquesta  novel·la de l’escriptor austríac Stefan Zweig (Viena 1881- Brasil 1942). Podeu agafar en préstec el llibre de la lectura a la Biblioteca. A càrrec de Raquel Picolo. Entrada lliure fins a completar l’aforament.

Dijous, 6 de juny, a les 18 h. Música 1: Xerrada audició
Descobrim la música austríaca a través d'un recorregut pels compositors del país. Des del barroc fins a Schubert, passant per Haydn i Mozart. A càrrec de Joan Vives, músic i divulgador musical. Sala de les Lletres. Entrada lliure. No cal reserva prèvia.

Dijous, 26 de setembre, a les 18 h. Gastronomia.
Història, receptes i degustació de les postres austríaques més famoses del món: el pastís de Sacher i l’Apfelstrudel. Inscripció prèvia. Aforament limitat. Sala de les Lletres.

Dijous, 24 d’octubre, a les 18 h. Música 2: Xerrada audició
Descobrim la música austríaca a través d'un recorregut pels compositors del país. Des de la família Strauss fins a Mahler. A càrrec de Joan Vives, músic i divulgador musical.  Sala de les Lletres. Entrada lliure. No cal reserva prèvia.

I a la tardor... Viatge a Viena i els seus voltants. 

Dates per concretar. A càrrec d’UNESCO el Masnou. Amb inscripció prèvia. Places limitades. 

Aquest projecte ha estat organitzat per l'Associació UNESCO EL MASNOU i la Biblioteca Joan Coromines. 

També et pot interessar:
Sabíes que... Descobrim un país és un projecte que pretén donar a conèixer un país o regió.
Enguany el projecte assoleix la sisena edició després d'haver aprofundit en Alemanya (2018), el Marroc (2019), La Toscana (2020 i 2021), Portugal (2022) i La República Txeca (2023).

Aquesta programació resta subjecta a possibles modificacions. Confirmeu la informació amb antelació. Per més informació us podeu adreçar a la Biblioteca (Telèfon: 93 557 18 88,  A/e: b.masnou.jc@diba.cat).

dimecres, 27 de març del 2024

45a edició dels Premis Literaris Goleta i Bergantí

45a edició dels Premis Literaris Goleta i Bergantí de Poesia i Narrativa Catalanes. En aquest enllaç us podeu descarregar el díptic informatiu.



dimecres, 14 de febrer del 2024

Rutes modernistes

👀 Gaudí, Domènech i Montaner, Casas, Rusiñol, Llimona, Homar... tots ells formen part d'un moviment que va capgirar el pensament i l'arquitectura catalana, el Modernisme.  

⏰ A partir de dijous 15 de febrer a les 12 del migdia, et podràs inscriure a les visites guiades que cada cap de setmana organitza l’Institut Municipal del Paisatge Urbà de Barcelona. 

👌 Les visites són gratuïtes, i ajuden a descobrir un patrimoni poc conegut. 

📝 Per poder-hi participar és imprescindible reservar plaça prèviament. El nombre de places és limitat i s’exhaureixen quan el grup es completa.

📌 El dia 15 de febrer a les 12 h s’obrirà el procediment de registre per a cada visita, que trobaràs en cada enllaç respectiu. 

Les properes visites són les següents:

  • Dissabte 2 de març: Ruta del Racionalisme de Ciutat Vella: Descoberta, a la zona de Ciutat Vella, del llegat de l’arquitectura racionalista a la nostra ciutat. Les avantguardes dels anys 1920 i 1930 i, sobretot, l’obra del GATCPAC. Inscripcions.
  • Diumenge 3 de març: Ruta del Racionalisme de Sant Gervasi: la mateixa descoberta, a la zona de Sant Gervasi. Inscripcions.
  • Dissabte 9 i diumenge 10, i dissabte 30 i diumenge 31 de març: Ruta Modernista de les Corts: que finalitzarà als Pavellons Güell, d’Antoni Gaudí, amb accés lliure al recinte. Inscripcions.
  • Dissabte 16 de març: Ruta de les Dones de la Barcelona romana i medieval: des d'obreres cruelment explotades fins a dones poderoses i temudes, la ruta ens presenta veritables protagonistes de la història femenina, de la història humana. L'itinerari transcorre pels barris del Gòtic i de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i està previst visitar la Capella Reial de Santa Àgata i, només dissabtes, la Biblioteca Bonnemaison. Inscripcions.
  • Diumenge 17 de març: Ruta de les Dones de la Barcelona obrera: L'itinerari transcorre pel barri del Raval, i està previst visitar el pati de les dones de l’antiga Casa de la Caritat (actual CCCB) i, només en dissabte, l’antic Hospital de la Santa Creu (actual Biblioteca de Catalunya). Inscripcions.
  • Dissabte 23 i diumenge 24 de març: Fundació Julio Muñoz Ramonet: la finca de la Fundació Julio Muñoz Ramonet és una de les poques que romanen pràcticament intactes de principis del segle XX, quan Sant Gervasi es va convertir en una zona de cases unifamiliars envoltades de jardí. Inscripcions.

👉 Aviat també podràs trobar la informació sobre aquestes visites guiades al web de l’Institut del Paisatge Urbà, a l’apartat noves rutes.              

I al Maresme? Artistes com Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner, Ferrés i Puig, Cabanyes i Mas i Morell són arquitectes nascuts o vinculats al Maresme i que van dissenyar alguns dels edificis modernistes més coneguts de la comarca. Informa-te'n a l'agenda i el web de Costa del Maresme

Sabies que... hi ha biblioteques que tenen un fons especial de Modernisme? la Biblioteca Pare Gual i Pujadas de Canet de Mar i la Biblioteca Pilarin Bayés de Santa Coloma de Cervelló en són dos exemples. També al catàleg de la Xarxa de Biblioteques municipals podeu trobar documents relacionats amb el modernisme.

dissabte, 20 de gener del 2024

Descobrim... Àustria (1a part)

Descobrim... un país
 és un projecte que pretén donar a conèixer un país o regió. Enguany el projecte assoleix la sisena edició després d'haver aprofundit en Alemanya (2018), el Marroc (2019), La Toscana (2020 i 2021), Portugal (2022) i La República Txeca (2023). 

Aquest any us volem convidar a descobrir Àustria i ho farem a partir d’un seguit d’activitats culturals i turístiques adreçades a persones inquietes i amb ganes de conèixer món. 

Tal i com s'ha fet en edicions anteriors, la iniciativa preveu concloure amb un viatge al destí escollit.

Us presentem la programació de les primeres activitats del cicle. 

Dijous 25 de gener, a les 18 h. Presentació del país: Àustria

Conferència de presentació “Descobrim... Àustria”. Aproximació historicogeogràfica i del patrimoni cultural de la UNESCO d'Àustria. Activitat oberta a tothom qui vulgui aproximar-se a conèixer aquesta regió. A càrrec de Renate Schäffler Antony. Sala Joan Comellas (Edifici Centre). Sense reserva prèvia. 

Dijous 29 de febrer, a les 18 h. En ruta per Àustria!

Coneixerem els itineraris, paisatges i el patrimoni UNESCO més rellevant d’aquest país alpí. A càrrec de Gisa Mohr. Sala de les Lletres. Entrada lliure. Sense reserva prèvia.

Dimarts 12 de març, a les 16 h. Cinefòrum: La cinta blanca

Projectarem la pel·lícula La cinta blanca, de Michael Haneke, director i guionista de cinema austríac conegut pel seu estil ombrívol i pertorbador. En cas de no poder-hi assistir, recomanem que es miri la pel·lícula a casa. La podeu demanar en préstec a la Biblioteca. Sala de les Lletres. Entrada lliure. Sense reserva prèvia. 

Dimecres 13 de març, a les 18 h. Cinefòrum: xerrada i comentari

Comentarem la pel·lícula La cinta blanca. Recomanem que es miri la pel·lícula anteriorment. La podeu demanar en préstec a la Biblioteca o venir a la projecció de la pel·lícula el dia 12 d’abril de 2024. A càrrec d'Enric Ros (escriptor, periodista cultural, guionista i professor de cinema, humanitats i comunicació). Sala de les Lletres. Entrada lliure. Sense reserva prèvia.

Dijous 11 d’abril, a les 18 h. Àustria, entre el fin de siècle i la modernitat, i les dones que ho van fer possible

Repàs d’algunes de les artistes pioneres i, posteriorment, de l'ambient que envoltava la Secessió, amb Margarete Schütte-Lihotzky, Klimt, Alma Mahler i els Tallers Vienesos. A càrrec de Sílvia Puig. Sala de les Lletres. Entrada lliure. Sense reserva prèvia. 

Aquest projecte ha estat organitzat per l'Associació UNESCO EL MASNOU i la Biblioteca Joan Coromines. 

També et pot interessar:

Aquesta programació resta subjecta a possibles modificacions. Confirmeu la informació amb antelació. 
Per més informació us podeu adreçar a la Biblioteca (Telèfon: 93 557 18 88,  A/e: b.masnou.jc@diba.cat).

dimarts, 2 de gener del 2024

Experiències viatgeres: el Japó en família

L’experiència: la Núria comparteix una aventura que ha estat única i inoblidable. No us perdeu la seva experiència al Japó! 
Tipus de viatge: en família.

Dies: 15 dies.

Com arribar-hi: En avió. Vam triar fer escala a Dubai: a l’anada vam fer Barcelona - Dubai (6 h), Dubai-Tòquio (9 h). I la tornada la vam fer des de Kansai (Osaka)-Dubai, Dubai-Barcelona. D’aquesta manera no havíem de tornar a l’inici (Tòquio) i podíem aprofitar per visitar més ciutats. 

Com moure’s: En transport públic. El tren, el metro o l’autobús són la millor opció per moure’s per les ciutats. I el tren bala 🚄és el millor per anar d’una ciutat a l’altra (trajectes més llargs). I si has de fer servir el tren bala, el millor és portar el Japan Rail Pass comprat des d’aquí.

Sobre l’allotjament i els àpats🍜:

Vam agafar hotels amb només esmorzar. Per dinar i sopar ens agrada voltar i conèixer l’entorn, la gent, els costums i la gastronomia de primera mà. És molt fàcil menjar a les ciutats i pots triar tot tipus de menjar i de preus. S’ha de tenir en compte que els japonesos sempre mengen fora de casa: per tant, la varietat de locals és infinita.

També s’ha de dormir alguna nit ien un ryokan. Nosaltres en vam agafar dos de diferents: l’un al nord de Tòquio i l’altre, en una illa de Miyajima. El ryocan és un tipus d’allotjament tradicional japonès on dorms en un tatami i tenen banys termals (onsens). Quan dormíem en ryocans sí que agafàvem esmorzar i sopar, perquè tenen una cuina sofisticada amb plats típics japonesos.

Què val un menu de sushi? 10 €.

Què val una nit d’habitació amb esmorzar? 115-140 euros.  

Els llocs o moments imprescindibles👀:

Tòquio: s’ha de visitar per barris i no pots deixar de visitar-hi:

  • El barri d’Asakusa, barri tradicional, ple de tendes i temples. No et pots perdre el temple de Senso-Ji, el més antic de Tòquio.
  • El barri de Shibuya, on trobaràs l’encreuament de Shibuya, el més famós del món, perquè és considerat el més transitat. Una zona d’edificis alts, neons, molta gent, milions de restaurants, cafès, botigues i negocis...
  • Barri d’Harajuku: has de visitar el parc Yoyogi (pulmó verd dins la ciutat), on es troba el santuari Meiji, tot envoltat de grans edificis i zones comercials. Hi ha l’edifici de l’Ajuntament, on es pot pujar i veure les vistes de tota la ciutat.
  • Barri d’Akihabara, ciutat electrònica i màquines recreatives.
  • Barri de Ueno, on també hi ha un gran parc i és un mercat perfecte per comprar records. Com a tota la ciutat, hi pots menjar molt bé i és un barri ple de museus.

Takayama és un poble considerat com els alps japonesos, on regna la tranquil·litat i pots fer excursions a poblets típics d’alta muntanya, com Shirakawa go (no te’l pots perdre).

Miyajima és una illa on pots veure el Tori flotant més gran. Té un gran santuari i tota l’illa és plena de cérvols.

Hiroshima: per la seva història, no es pot deixar de visitar aquesta ciutat. 

Kioto, gran ciutat que antigament havia estat la capital:

  • Has de passejar per el barri de Gion per veure alguna geisha o alguna maiko, fer un te i veure les botigues tradicionals pels carrers pintorescos.
  • Visita el temple Daurat (temple Kinkaku-ji).
  • No et perdis el temple Kiyomizudera, un conjunt de temples i recintes religiosos que es troben dalt d’un turonet i en el recorregut trobes un munt de botigues amb records, menjars tradicionals...
  • Mercat de Nishiki, visita obligada (és com la Boqueria o el mercat de Sant Miguel) i fer una volta pels voltants.
  • Marges del riu Kano, un agradable passeig pels voltants del riu amb moltes terrasses per prendre alguna cosa.
  • Fushimi Inari, principal santuari sintoista i, pel camí, passes per un munt de toris....


La gent i la cultura són...
:
La gent és molt amable, organitzada, respectuosa... Les ciutats són molt netes i hi conviuen diferents religions: principalment els sintoistes, budistes... Això fa que puguis visitar diferents temples, pagodes i llocs de culte realment interessants i acostumen a ser llocs amb molta pau🍂. 

Recomanaries aquest viatge perquè...: Recomanaria aquest viatge perquè veus des de la ciutat amb més bullici, rasca-cels, neons i moviment a totes hores del dia fins a llocs més tranquils, amb més pau i calma. La primavera, amb la floració dels arbres, és molt bona època per visitar aquest país. 

Alguna anècdota o alguna cosa que et va sorprendre molt: Pots deixar el mòbil, la tauleta i la bossa a la taula mentre vas a demanar i ningú no et toca res👐.  

A qui recomanaries el viatge? En parella o en família.

El destí en tres paraules: Pau, seguretat i desconnexió. 

📢Vegeu altres viatges que han fet les persones usuàries (Chamonix, Madagascar, Còrdova, Disneyland París, Irlanda i moltes més) o digues la teva i explica'ns la teva experiència!