dijous, 22 de desembre del 2016

El Nadal arriba amb foc

Torxes i cremada
Ja tenim el Nadal a tocar, i les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola ja s'estan preparant per celebrar el 24 de desembre amb una de les seves tradicions més emblemàtiques: la festa de la Fia-Faia. 

La celebració consisteix en què durant la primera setmana de desembre, "los vilatans" cullen l’herba Cephalaria Leucantha, al llarg del mes es deixa assecar i posteriorment s'elaboren unes torxes vegetals, anomenades faies.

El dia 24 de desembre, tal com marca la tradició, quan es fa fosc, un grup de fallaires es dirigeix al lloc on es pon el sol. El grup puja en la muntanya, i abans d’iniciar-se la crema general, s’encén una foguera. Llavors, a partir del tradicional “Toc d’Oració”, les faies transporten el foc cap a la vila, on el reparteixen entre el públic assistent. Sens dubte, és un dels moments més emocionants.

Recollint l'herba Fia-Faia
Poc a poc, els carrers i les places es van omplint de torxes flamejants; se solen cremar unes 400 faies, quan aquestes queden ben curtes, es fa una foguera amb les restes, sobre la qual solen saltar els joves i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc on es crida "Fia-Faia, nostro senyor ha nascut a la paia!" acompanyat d'un fons musical i les campanes de l'església.

La Fia-Faia és una festivitat ancestral molt arrelada que s'ha mantingut gairebé desconeguda a les muntanyes de l'Alt Berguedà, amb tot el seu encant i la seva màgia, esdevenint una de les més característiques i originals de Catalunya en les diades nadalenques. El 2015 va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Sabies que... aquesta festivitat ni tan sols es va deixar de celebrar durant la Guerra Civil? 

Bibliografia:
Fotografies: Associació de la Fia-Faia de Bagà-Sant Julià de Cerdanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!