divendres, 2 d’abril del 2010

Aniversari de Hans Christian Andersen

Avui es commemora el 205 anniversari del naixement d'aquest escriptor.

Hans Christian Andersen fou un escriptor danès conegut sobretot pels seus contes infantils. Va néixer a Odense l'any 1805 i morí a Copenhaguen el 1875.

A més de novel·les, poesia i teatre, va escriure també una autobiografia (L'aventura de la meva vida, 1855) i va publicar valuosos llibres de viatges fruit de les seves experiències, ja que es va passar aproximadament deu anys de la seva vida viatjant. L'autor va visitar Alemanya, Gran Bretanya, Turquia i Espanya, entre molts altres països. Viatjava sempre amb una corda a la maleta, per si havia d'escapar per una finestra a causa d'un incendi. Fruit del seu viatge més llarg és el llibre El basar d'un poeta (1848). L'any 1851 publicaria les seves vivències per Suècia i el 1862, el que va viure durant la seva estada a Espanya.

Tanmateix, a Hans Christian Andersen hom el coneix sobretot pels seus contes infantils, alguns inspirats en rondalles i llegendes nòrdiques, però la majoria inventats per ell i caracteritzats per una gran imaginació, humor i sensibilitat. Alguns crítics actuals suggereixen que aquestes històries no eren tan innocents, que van ser censurades a l'hora d'editar-se i que, en qualsevol cas, reflecteixen part dels conflictes interns de l'escriptor. S'ha parlat molt, entre d'altres, del paral·lelisme entre L'aneguet lleig i la vida d'Andersen.

[Informació extreta de la Viquipèdia.]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!