dijous, 30 d’octubre del 2008

Conéixer a Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir (París, 9 de gener de 1908 - 14 d'abril de 1986), fou una novel·lista francesa, filòsofa existencialista i feminista


Va néixer en una família burgesa i va ser educada sota una forta moral cristiana, però en la seva joventut va decidir deslligar-se dels seus orígens. El 1929, després de conèixer Jean Paul Sartre a la Sorbona, on tots dos estudiaven filosofia, es va unir estretament al filòsof i al seu cercle, i es va crear entre ells una relació que els va permetre compatibilitzar la seva llibertat individual amb la seva vida en conjunt. Va ser professora de filosofia fins al 1943 en escoles de diferents llocs de França, com Rouen i Marsella, fins que l'ocupació alemanya de París, a causa de la Segona Guerra Mundial, la va allunyar de l'ensenyament. Durant aquest període, va viure a la ciutat presa i va formar part del moviment de la Resistència Francesa.

El segon sexe, la Bíblia del feminisme

Simone de Beauvoir diu que va començar la recerca sobre les dones que la va conduir a escriure El segon sexe per conèixer-se millor a si mateixa. En aquest sentit, encara que aquest llibre s’inscriu en el gènere de l’assaig, es podria considerar també en certa manera una obra autobiogràfica. La intenció de l'autora és descriure críticament tots els fets naturals i culturals que expliquen la diferència sexual i que s’han fet servir per justificar les desigualtats entre homes i dones existents a totes les societats. Les fonts que maneja Beauvoir són amplíssimes, i van des de la biologia a la literatura passant per la història, l’antropologia, la psicologia i la psicoanàlisi, la medicina, etc.

Les belles imatges

"Es fa fosc en ella; s'abandona a la fosca. Pensa en una història que llegí: un talp avança a les palpentes a través de galeries subterrànies, en surt i sent la frescor de l'aire; però no sap inventar-se obrir els ulls. Es conta la història d'una altra manera: el talp, dins el soterani, s'inventa obrir els ulls i veu que tot és negre".

En aquesta obra, l’autora retrata la vida a París d’una família de l’alta burgesia. El personatge central és Laurence, una dona jove i atractiva que treballa com a publicista i que és el prototip d’una dona perfecta amb una vida perfecta. Tanmateix, Laurence no és feliç. El seu marit, Jean-Charles, un respectable arquitecte, la respecta i mai l’enganyaria, però la seva relació està basada en la trampa del matrimoni per a tota la vida.

Les belles imatges és una novel·la sobre la “veritat”, una reacció a l’espectacle del món mistificat que ens encercla: premsa, televisió, publicitat, moda... llancen uns eslògans –les “belles imatges”- que oculten, a la gent que els absorbeix, la visió de la realitat. Molt recomanable de llegir en aquests temps que ens han tocat viure.

Obres que trobareu a la Biblioteca:
  • Belles imatges, les
  • Cerimònia del àdeu, la
  • Invitada, la
  • Memorias de una joven formal
  • Mujer rota, la
  • Segundo sexo, el
Si voleu conèixer millor la figura i la trajectòria d'aquesta escriptora, visiteu l'exposició que restarà a la Biblioteca des del 15 de desembre fins al 15 de gener de 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies!