dijous, 31 de març del 2016

Conèixer la història a peu: vall de la Gavarresa

Als diversos pobles de la vall de la Gavarresa, a la comarca del Lluçanès, es dóna la circumstància que hi han succeït molts fets vinculats a la història de Catalunya. Us presentem les rutes més enigmàtiques:

  • A Santa Maria d’Oló podem conèixer les disputes dels pagesos contra l’Església. Aquest itinerari ressegueix la riera d’Oló fins a les ruïnes romàniques de Sant Joan Vell i retorna pel serrat de les Tosqueres. Pel camí trobareu diverses barraques de pedra seca, dos molins fariners i altres restes que ens ajudaran a entendre el passat del poble. Al tram final es puja fins al nucli antic, on podrem veure l’església vella de Santa Maria i les restes del castell d’Oló, un dels escenaris principals de les batalles entre els habitants d’Oló i el monestir de l’Estany.
  • Sant Feliu Sasserra és terra de bruixes ja que ens porta a veure diverses masies vinculades a històries i llegendes de bruixeria. Les quals amaguen restes de castells, una esglesiola i nombroses històries corprenedores sobre la caça de bruixes que les autoritats van perpetrar en aquestes contrades entre els segles XVI i XVIII. Al final, la ruta puja al serrat de les Forques, escenari de les execucions, i arriba al nucli del poble, on podem visitar el Centre d’Interpretació de la Bruixeria per acabar d’immergir-nos en aquest fosc i apassionant període de la nostra història.
  • Llegendes de bandolers a Olost. El camí discorre per un paisatge típicament lluçanès és a dir; per un mosaic agroforestal constituït per una alternança de camps, boscos i rierols. Passa, també per diverses masies de grans dimensions. Entre aquestes, el mas de Pecanins, casa natal de la pressumpta amant del bandoler Perot Rocaguinarda, Mercè de Pecanins. Així, aquesta ruta ens permet submergir-nos en el món de les llegendes associades a aquest personatge històric. Finalment, podem fer la visita a l’Espai Perot Rocaguinarda, un centre d’interpretació dedicat al bandoler.
  • A Artés l’Avalot del Burots. Aquest itinerari combina un tram urbà amb un altre entre camps i boscos pels voltants d’Artés. Així podràs conèixer la vall de la riera de Malrubí, amb un bonic paisatge agroforestal, i pujar fins al serrat de la Cabra d’Or; amb bones vistes i restes d’una torre medieval. Al tram urbà, es poden veure els diferents escenaris de l’Avalot dels Burots de l’any 1917, una revolució obrera contra el caciquisme de l’Ajuntament i la família Berenguer; que acabà amb la construcció d’una fàbrica cooperativa en mans dels obrers.

Sabies què Catalunya és una de les zones d’Europa amb més diversitat de paisatges en tant pocs centenars de quilòmetres? El nostre territori és un territori abonat a la història. Tot just el número del mes d’abril de la revista Descobrir Catalunya ens destaca les 10 joies del patrimoni català que no et pots perdre, t’animem a consultar-lo a la biblioteca.

Bibliografia:

Webgrafia:

dimarts, 29 de març del 2016

Collita del mes #bibliotequesambdo

Ja estem a les portes del mes d'abril i és el moment de fer balanç del mes que les biblioteques de la demarcació DO Alella hem dedicat al projecte Biblioteques amb DO.

Sandra Rossi explicant
la història d'en Cesc.
Vam començar el mes amb molta empenta, amb una activitat infantil de la mà de Cristina Caupena, il·lustradora del llibre de la masnovina Elisenda Guiu, El raïm inquiet. Un grup ben nodrit de nens i nenes de 5 a 12 anys i alguns acompanyants, van ajudar a elaborar la decoració de la sala infantil de la biblioteca, que es va engalanar amb tres grans ceps en testos i una parra amb pàmpols i raïms fets amb diversos materials. Aquest decorat va resultar el marc ideal on situar les dues sessions de l'hora del conte, divendres 11 de març amb la Sandra Rossi i dissabte 19 amb la Companyia Patawa. L'enriolada Sandra ens va explicar la història d'en "Cesc i la bruixa Fil·loxera", i els nostres amics de la Companyia Patawa narraren a nens i no tan nens el conte del Ratolí Valentí, amb els seus preciosos i menuts titelles.

Joan Boher, i "Els sants bevedors"
Per als usuaris adults la biblioteca va programar dues activitats diverses i atractives a la vegada. Divendres dia 4, en Joan Boher ens va engrescar amb les històries dels sants bevedors, que vam acompanyar amb un tastet de Bouquet Aella. En Carles Alcoy, narrador professional, va enfilar diverses històries inspirades en obres literàries de Julian Barnes i Joseph Roth que giren al voltant del món del vi. Amb l'habilitat pròpia dels narradors, va saber ubicar les històries a la vila del Masnou, fet que va establir una dinàmica narrador-oient divertida i participativa.

El divendres següent, dia 11 de març, en Francesc Ferré del Celler Frisach (Terra Alta) i Gemma Ferran del Celler del Mar (El Masnou) ens van visitar per a mantenir una conversa sobre el món del vi i de la vinya, tot degustant un parell de vins DO Alella (Parvus Syrah Alta Alella i Marfil Violeta), maridats amb formatge i maduixes. A l'activitat, que requeria inscripció prèvia, hi va assistir la Regidora delegada de turisme, cultura i joventut, Neus Tallada. La participació dels assistents fou molt activa i es va generar un debat molt polèmic i enriquidor alhora, sobretot al voltant del tema de la viticultura ecològica.

dijous, 17 de març del 2016

No et perdis la festa de la cultura marítima a Barcelona

Escala a Barcelona és una festa de la cultura marítima que tindrà lloc al Port de Barcelona els dies 18, 19 i 20 de març.

Barcelona acull per primera vegada el festival Escala a Barcelona, Festa de la Cultura Marítima per donar a conèixer i promoure els lligams que té la ciutat amb la cultura i el patrimoni marítims. Del 18 al 20 de març un gran nombre d’embarcacions tradicionals i grans velers faran estada al Port de Barcelona, per tal que els ciutadans i ciutadanes puguin gaudir d’aquest patrimoni. El Moll Bosch i Alsina (moll de la fusta) acollirà una programació variada amb activitats familiars, demostracions d’oficis i tradicions marineres, espectacles, concerts i un espai gastronòmic.

Amb aquest objectiu, Escala a Barcelona aplega els esforços de diferents institucions, entitats, associacions ciutadanes i culturals, empreses i particulars, que han volgut sumar-s’hi per tal d’oferir una programació que durant tres dies ens permeti conèixer, aprendre i gaudir en un ambient lúdic i festiu.

L’esdeveniment vol assentar les bases del que ha de ser un festival de ciutat de caire participatiu adreçat als ciutadans i ciutadanes de totes les edats, i en especial, al públic familiar.

Més de trenta embarcacions estaran ubicades al Port de Barcelona (molls Bosch i Alsina, Drassanes i Barcelona). Aquests vaixells, testimoni de la riquesa material de la nostra cultura marítima, es podran visitar de forma totalment gratuïta.

[Llegiu l'article complet al dossier de premsa de l'esdeveniment].

dijous, 3 de març del 2016

Maresme gastronòmic (I)

Pèsols de Llavaneres acabats de collir.
El Maresme és una terra rica en aliments autòctons, per això, una bona proposta per fer turisme ben a prop és el turisme gastronòmic i/o vinícola. Us proposem un aliment genuïnament maresmenc, el pèsol i per altra banda, el vi, coincidint amb el mes de Biblioteques amb DO Alella.

El pèsol més reconegut del Maresme és el pèsol garrofal o floreta, és un llegum saborós característic per la seva gran dolçor, producte del clima i la proximitat del mar. La llavor que es fa servir es sembra cap al mes d’octubre i al voltant del mes de març comença la collita que s’allarga durant un o dos mesos, així que ja en podeu trobar als mercats i botigues de proximitat. També podeu visitar fires gastronòmiques dedicades al pèsol, us en proposem dos:
  • 16a Festa del Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres (del 16 al 17 d’abril), un cap de setmana farcit de degustacions gastronòmiques amb el pèsol com a protagonista. Però la millor manera de degustar el plat cuinat típic serà a l’estil Llavaneres cuinat amb els pèsols ofegats.
  • 22a Pesolada de Caldes d’Estrac (del 12 de març al 5 d’abril), una festa tradicional d’àmbit local que mobilitza a tots els residents. Diferents restaurants del municipi ofereixen menús especials de pèsols, així com jornades i presentacions.
També dediquen tot un dia a aquest producte estrella a Arenys de Mar, a Canet de Mar, a Mataró, entre d’altres.

Sabies què...? Els pèsols aporten una alta dosi de fibra i proteïnes, són baixos en sucre i ajuden a eliminar el colesterol.

Vi blanc de la DO Alella.
El vi del Maresme ja era present en època dels romans, no faltava mai en reunions i banquets. Avui, el raïm dóna uns vins frescos i elegants. Els cellers de la DO Alella mostren orgullosos als seus visitants com elaboren el seus vins. La DO Alella és una bona destinació enoturística per la identitat del pansa blanca, el sauló,  la salinitat i la lluminositat del Mediterrani. Per això us animem a fer visites, tastos, degustacions i activitats de tota mena als diferents cellers de la DO Alella: a la localitat d’Alella podeu visitar els cellers Alella Alta, Alella Vinícola, Bouquet d’Alella i Roura; a Martorelles podeu trobar el Celler Altrabanda – Serralada de Marina; a Santa Maria de Martorelles hi ha el Celler de Can Roda; i a Tiana hi ha el Celler Joaquim Batlle.

A més, el projecte Biblioteques amb DO s’ha encarregat d’aparellar lletres i vins a través d’activitats diverses, i així difondre la cultura del vi a través dels llibres. Podeu consultar la Guia de Lletres i Vins que hem editat des de la biblioteca pel projecte Biblioteques amb DO.

Bibliografia:
Webgrafia: