dilluns, 30 de març del 2015

La biblioteca dedica les presentacions del mes d'abril als escriptors locals

Aquest any la biblioteca dedica les presentacions literàries del mes d'abril, mes literari per excel·lència al nostre país, als autors i autores del Masnou; escriptors consagrats i escriptors novells tenen lloc en la programació de presentacions de llibres i trobades amb autors.

Començarem el divendres dia 10 d'abril amb la visita d'en Jordi Matilló que presentarà el primer volum de la trilogia Non Nobis, Domine, sota el títol El elegido. Continuarem el dimecres dia 15 amb en Juan Antonio Masoliver Ródenas que, acompanyat d'en Jaume Oliveras, parlarà del seu últim llibre El ciego en la ventana, publicat per l'editorial Acantilado i que ha rebut una gran resposta per part de la crítica.

Divendres 17 ens visitarà la biblioteca Cise Cortés per presentar els seus dos llibres Poemas de madrugada i El hombre roto, acompanyada de la també escriptora masnovina Anna Rossell. Finalitzarà l'agenda d'autors masnovins la presentació del llibre El edificio de la memoria, de Joan Carles Fogo Vila, el dimecres 22 d'abril, vigília de Sant Jordi.

Trobareu informació més ampliada sobre les presentacions en el fulletó del mes d'abril de la biblioteca.

dijous, 26 de març del 2015

Setmana Santa: Escapades romàntiques (Part II)

Continuem amb les recomanacions perfectes per un destí romàntic. Recordeu les propostes de la setmana passada? Van ser París i Bruges. Avui us en recomanem més!

Pels més aventurers, els llacs de Cumbria
 
El Districte dels Llacs de Cumbria és un comtat de la zona nord-oest d'Anglaterra. Els preciosos paisatges de muntanyes, valls, cascades i llacs han atret a visitants des de fa segles.

Ideal pels amants de la naturalesa, del senderisme i l’escalada. Hi ha recorreguts i excursions per a tots els nivells.

No us perdeu: agafar un vaixell per endinsar-vos al llac Windermere (famós per ser el més gran d'Anglaterra). Tindreu la millor perspectiva de la zona. 

Granada, passió en estat pur!

El motiu de visitar Granada es pot resumir amb una paraula: L’Alhambra. Aquest sorprenent palau i fortalesa, situat en un turonet, fundat al s. XIII, és un monument impressionant de l’art islàmic. Fou declarat Patrimoni de la Humanitat juntament amb altres dos monuments: el Palau del Generalife i el barri vell de l’Albacín.

Sabies que...? La Setmana Santa a Granada és una celebració de la passió, mort i resurrecció de Crist a través de processons pels carrers de la ciutat. A més de l’aspecte religiós, és un esdeveniment multitudinari declarat festa d’interès turístic.

No us perdeu: una visita al barri de Sacromonte, de fama mundial per les seves vivendes en coves i les magnífiques vistes.

Aquestes són algunes de les destinacions triades que us proposa la guia 101 escapadas románticas, ideades per disfrutar en parella; ara que, si ho voleu també les podeu explorar en família o amb amics... el més important és que sigui en bona companyia.

Bibliografia:
101 escapadas románticas. Libros Cúpula. (2011)

dilluns, 23 de març del 2015

Manifest de l'Any de les Biblioteques

“Totes les bibliotecàries se senten investides d’una missió d’idealisme abnegat, perquè totes saben que constitueixen una Companyia. Per això, el dia que una altra biblioteca obre ses portes s’enforteix llur optimisme i es multiplica llur confiança.”

Jordi Rubió i Balaguer, Anuari 1923
REUNITS

Al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, el 20 de febrer de 2015, sota la presidència del Molt Honorable President de la Generalitat, amb presència de l’Honorable Conseller de Cultura, de representants de les diputacions catalanes, de les associacions municipalistes, i de molts professionals vinculats a les biblioteques de Catalunya.

Amb la ment posada en la procedència etimològica del mot grec biblioteca, suma dels llibres -suports que contenen el coneixement- i les capses o cambres -que els conserven i posen a disposició dels seus usuaris-; amb la memòria centrada en els nostres predecessors: els il·lustres impulsors de l’ambiciós projecte cultural i cívic de la Mancomunitat de Catalunya;

amb la voluntat de recordar les persones resistents que en les etapes més fosques del nostre passat recent varen sostenir un sistema bibliotecari que avui ens enorgulleix;

amb l’interès de destacar la feina col·lectiva feta sota l’empara democràtica a favor del desplegament d’un sistema nacional de biblioteques avui prestigiós i ben valorat pels ciutadans, que requereix la implicació dels professionals, les administracions públiques i els ciutadans;

amb el convenciment que el present requereix una anàlisi rigorosa, que ens permeti reivindicar amb força el treball de tantes persones vinculades als llibres, a la lectura, a l’aprenentatge i a la cohesió social, en definitiva a la cultura;

amb la voluntat de reconèixer la participació còmplice de tota la ciutadania, protagonista principal de la història bibliotecària d’èxit visible als pobles i ciutats de Catalunya.

Amb la mirada en el futur i el desig de viure plenament en una nació culta, europea i civilitzada, ens unim sota tres premisses que

REIVINDIQUEM

D’acord amb el Manifest IFLA-UNESCO reivindiquem la funció de les biblioteques públiques a favor de la llibertat, el progrés i el desenvolupament de la societat i dels individus.

Reivindiquem el paper de les biblioteques en el conreu dels valors humans fonamentals a través de les seva tasca a favor d’una ciutadania ben formada i informada, capaç per tant d’exercir amb plenitud els seus drets democràtics i tenir un rol actiu en la societat.

Reivindiquem les biblioteques públiques de Catalunya com a servei bàsic d’accés a la informació i la cultura, que garanteix la proximitat a nombroses oportunitats per aprendre, per tenir capacitat crítica i per impulsar el desenvolupament cultural i social.

ENS COMPROMETEM

A celebrar durant tot l’any 2015 l’Any de les biblioteques, amb una doble intenció: en primer lloc, fer balanç i donar valor al model bibliotecari impulsat per la Mancomunitat de Catalunya i consolidat pels governs en democràcia. I en segon lloc, proporcionar una reflexió sobre el model de biblioteca pública catalana dels propers anys.

A fer-ho conjuntament des dels governs locals, els governs de les diputacions i el govern de Catalunya, conjugant el reconeixement a la feina feta en el passat, els magnífics actius de present i el futur que està per escriure.

En funció d’aquest principis

ACORDEM

Cooperar al màxim entre totes les institucions per garantir en els futurs anys la culminació d’un sistema bibliotecari definitivament integrat, eficient i actualitzat.

Centrar l’esforç en facilitar l’ús als ciutadans i les ciutadanes. En aquest sentit reforçarem l’accés de tots els usuaris als fons bibliogràfics i els serveis de préstec; els farem àgils i unificats, sota la premissa d’oferir els mateixos estàndards de qualitat a tots els ciutadans. Qualsevol ciutadà de Catalunya ha de tenir les màximes facilitats d’accés als serveis bibliotecaris mitjançant un únic carnet de biblioteques públiques que es pugui transformar en el carnet cultural del país.

Diagnosticar els reptes generats per les transformacions tecnològiques i socials del nostre entorn per tal de trobar els instruments legals, administratius i tècnics més adients per definir els serveis que hauran de satisfer les necessitats dels propers anys.

Potenciar la nostra capacitat innovadora per oferir un sistema bibliotecari català amb personalitat pròpia i que alhora sigui prou àgil per adaptar les millors pràctiques internacionals.

Reforçar el vincle amb els altres àmbits culturals, específicament el món de la creació i les empreses culturals, agents imprescindibles del sector del llibre i la lectura. Les biblioteques han d’aconseguir promoure iniciatives encaminades a enfortir el sector del llibre des d’una mirada transversal amb autors, llibreters i editors.

Estimular la professió bibliotecària per desplegar plenament la seva funció de prescriptora cultural del nostre territori.

Promoure polítiques de desenvolupament de les col·leccions, tot impulsant la plataforma de préstec digital que faciliti la lectura digital i que contribueixi a la distribució legal de contingut.

Sumar esforços per promoure la lectura, conscients que un país més lector és un país més culte, més crític i més democràtic.

CONVIDEM

Convidem, doncs, a les administracions públiques, a les institucions públiques i privades, a les associacions, a les empreses i a les persones a sumar-se al present Manifest, contribuint així a enfortir l’entramat ciutadà, social i institucional que ha fet possible al llarg dels últims cent anys la creació d’un sistema bibliotecari que és un referent a Europa i el món, per treballar perquè el futur de les biblioteques catalanes s’ajusti al que és voluntat i anhel comú.

Per adherir-se al manifest, seguiu aquest enllaç.
Trobareu més informació sobre l'Any de les Biblioteques en el web de la Generalitat.

dijous, 19 de març del 2015

Setmana Santa: Escapades Romàntiques (Part I)


Si esteu pensant en marxar amb la parella però encara no heu triat on anar, des de la biblioteca us volem proposar les escapades més romàntiques!

El clàssic dels clàssics, París:

Sí, un tòpic que no deixa de sorprendre’ns i que mai passa de moda! Un destí que compta amb una oferta turística i cultural envejable i inesgotable. París, je t’aime!

No us perdeu: un passeig en vaixell pel riu Sena, observar el somriure més famós del món: la Mona Lisa (La Gioconda) de Leonardo da Vinci, al Museu Louvre, una visita a la Catedral de Notre-Dame i gaudir d’un autèntic crêpe al barri de Montparnasse.

Sabies que... Gustave Eiffel va oferir la torre a Barcelona i la van rebutjar?

Pels més bohemis, Bruges:

Coneguda també com la “Venècia del Nord”, Bruges és una ciutat medieval de les més boniques d’Europa. És la capital de la província belga de Flandes Occidental (situada al nord-oest de Bèlgica, a 90 km de Brussel·les).

Què cal visitar? Passejar pel centre històric peatonal de Bruges, el Museu Groeningen (amb una col·lecció important dels primitius flamencs), el Museu Memling (allotjat en un antic hospital), l'església de Nostra Senyora (que conté la Madonna de Bruges, de Miquel Àngel) i la Béguinage (la plaça del mercat). És habitual recórrer la ciutat amb bicicleta, amb cotxe de cavalls, o en rutes a través dels seus canals. Si us enamoren les ciutats medievals, aquest és un dels vostres destins.

Sabies que... va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l’any 2000?

Guies de viatge relacionades:



dijous, 12 de març del 2015

Noves propostes culturals a Barcelona: el Museu del Disseny i el Museu de les Cultures

L’any 2015 la ciutat de Barcelona compta amb dos nous museus que es mereixen una visita, tant per les seves col·leccions, com també pels propis equipaments que aporten un valor afegit. Estigueu atents perquè els podreu visitar gratuïtament.

En primer lloc, el Museu del Disseny, que va obrir les portes al públic el desembre de l’any passat, després d’un llarg període de preparació i una exhaustiva tasca de restauració.

Un mes després de la inauguració, més de 90.000 visitants, majoritàriament ciutadans locals i una petita proporció de turistes, van recórrer els 6.000 m2 d’espai d’exposició del museu i van visitar les quatre mostres permanents:
  • Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural.
  • Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i arts d’autor (segle III-XX).
  • El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015).
  • El disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980).
Fins el 17 de maig també es pot visitar Disseny per viure, la primera exposició temporal, que reuneix noranta-nou propostes que comporten una innovació per a solucionar els problemes quotidians. 

L’edifici disseny Hub Barcelona a la plaça de les Glòries, es va dissenyar expressament per a conservar i exposar les col·leccions. L’edifici té un gran atractiu i preveu una transformació urbanística de la zona de les Glòries que serà un nou pol d’atracció per a ciutadans i visitants (vegeu la fotografia de l'inici). 

Horaris i preus: de dimarts a diumenge, de 10 a 20 h. Entrada general: 5 € i entrada reduïda: 3 €. L’entrada serà gratuïta tots els diumenge a la tarda, de 15 a 20 h, i cada primer diumenge de mes de 10 a 20 h. 

La segona proposta és la nova col·lecció del Museu de les Cultures del Món, un espai amb l’objectiu de preservar i difondre el patrimoni artístic i cultural dels diversos pobles d’Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania. El projecte és fruit de la passió pel col·leccionisme i el coneixement de les cultures del món, així com del respecte per la diversitat i la convivència.

Les mateixes instal·lacions són per si soles una atracció pel visitant: el Palau Nadal i del Marquès de Llió; dos preciosos palaus gòtics rehabilitats i condicionats, situats al carrer Moncada, davant del Museu Picasso.

Horaris i preus: Obert de dimarts a dissabte de 10 a 19 h. Diumenges i festius de 10 a 20 h. El nou Museu de les Cultures del Món serà gratis durant els 2 primers mesos d’obertura, és a dir, fins al 7 d’abril de 2015. A partir de llavors, el preu de l’entrada general serà de 5 € i la reduïda, de 3. No obstant això, el Museu continuarà sent gratuït tots els diumenges a la tarda de 15 a 20 h i els primers diumenges de cada mes (de 10 a 20 h). 

Us recomanem alguns dels moltíssims llibres que tenim a la biblioteca que parlen de la diversitat cultural al món. Són els següents:
Música i lectures infantils:

divendres, 6 de març del 2015

Elisabeth Eidenbenz

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona (el 8 de març) la Biblioteca us recomana una escapada a Elna per descobrir el Museu de la Maternitat que explica la història colpidora i commovedora de l’Elisabeth Eidenbenz.

Elisabeth E. va néixer a Suïssa, el 1913 i va treballar de mestra en diferents col·legis de Suïssa i de Dinamarca fins al 1937, any en què es va traslladar a Burjassot (València) com a voluntària dins de l’Associació d’Ajuda Suïssa als Nens Víctimes de la Guerra. Va col·laborar en les tasques d’ajuda humanitària en la Guerra Civil espanyola, dins de la zona republicana, i immersa en l’èxode l’any 1939 va passar a França on va convertir un palauet abandonat a Elna, la Comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord, en una llar de maternitat.

El casalot abandonat va servir d’acollida a les dones embarassades exiliades i Elisabeth E., com a directora, va ajudar a néixer al voltant de 600 nadons. La maternitat d’Elna va funcionar fins l'any 1944.

Actualment l’edifici que va albergar aquestes dones és un Museu auster però molt recomanable, el qual homenatja i rememora la labor que va dur a terme la seva fundadora. 

Podeu trobar més informació d'aquesta història consultant els llibres d’Assumpta Montellà. Concretament, us recomanem: La maternitat d’Elna, bressol dels exiliats (Ara Llibres, 2005). L’autora, recull d’una manera colpidora els records i les experiències de persones nascudes en el centre d’acollida, entre els anys 1939 i 1944 així com unes paraules de la mateixa Eidenbenz. Un dels textos d’inici diu així:  

“Hi havia una mare que no tenia llet i el nen plorava de gana dia i nit. Quan es rendia de tant plorar, s’adormia i ella l’escalfava amb el seu cos. Les mantes que tenien encara estaven xopes d’aquells dies tan dolents de febrer. Quan sortia el sol, enterrava el nadó a la sorra fins deixar-li fora només el caparró. La sorra li feia de manta.
Però al cap d’uns dies el nen es va morir de fred i de gana.

Jo estava embarassada i només de pensar que el meu fill naixeria en aquell infern ja em desesperava.

Després d’unes setmanes, a la barraca d’infermeria del camp vaig trobar la senyoreta Elisabeth o, més ben dit, ella em va trobar a mi.

Em va proposar de parir en una maternitat situada a Elna, allà mateix, al Rosselló.

El dia que va néixer el meu fill a la sala de parts de la Maternitat, no em vaig poder reprimir les llàgrimes.

Tothom es pensava que plorava d’emoció, però només jo sabia que plorava pel nen enterrat a la sorra d’Argelers”.

L'Elisabeth E. és un exemple, com tantes altres dones al llarg de la història, que van lluitar per la igualtat i per aconseguir uns principis que avui ens semblen bàsics i irrenunciables.

A més de la visita al Museu podeu completar la vostra escapada descobrint els voltants d’Elna i la seva comarca, el Rosselló.

Guies de viatge: